Αναρτήθηκε στις:25-01-20 11:35

«ΟΧΙ» του ΔΣ Αρταίων στη δημιουργία δομής προσφύγων στην περιοχή Χανόπουλο- Ρόκκα- Καλαμιά


Δήμαρχος Αρταίων «Είμαι ο μοναδικός, θεωρώ, στην Άρτα και την Ήπειρο που σήκωσα το θέμα στις πλάτες μου και είπα τα πράγματα με το όνομά τους βάζοντας απέναντι άλλους πολιτικούς παράγοντες»Της ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΤΣΟΥΛΑ


Χθες το απόγευμα συνεδρίασε το ΔΣ Αρταίων με θέμα μείζονος σημασίας τη «Συζήτηση και λήψη απόφασης επί της πρότασης του Υπουργείου για τη δημιουργία δομής φιλοξενίας προσφύγων- μεταναστών στην περιοχή Χανόπουλο- Ρόκκα- Καλαμιά κατόπιν και των αποφάσεων των Τοπικών Συμβουλίων». Το Δημοτικό Συμβούλιο απέρριψε την πρόταση του Υπουργείου για δημιουργία δομής φιλοξενίας προσφύγων στην προτεινόμενη ιδιωτική περιοχή στις περιοχές Χανόπουλο- Ρόκκα- Καλαμιά Άρτας, μετά και τις αποφάσεις των Τοπικών Συμβουλίων των επίμαχων περιοχών. «ΟΧΙ σε κανενός τύπου δομή φιλοξενίας προσφύγων στην περιοχή μας» ψήφισαν ομόφωνα και κατηγορηματικά όλα τα Τοπικά Συμβούλια των επίμαχων περιοχών.

Ο Δήμαρχος Αρταίων ενημέρωσε το ΔΣ ότι απέστειλε φάκελο με όλο το ιστορικό και τις αποφάσεις των Τοπικών Συμβουλίων στο νέο Υπουργείο και αναμένει συνάντηση με τον νέο Υπουργό για να συζητήσουν μαζί και με την ΚΕΔΕ τις εξελίξεις και να αποφασίσουν πώς θα χειριστούν συνολικά το μεταναστευτικό θέμα οι Δήμοι όλης της χώρας. Ο κ. Τσιρογιάννης επανέλαβε τη θέση του ότι θα πρέπει να γίνει κατανομή των προσφύγων- μεταναστών σε ποσοστό 1% επί του πληθυσμού κάθε περιφέρειας σε όλη την ελληνική επικράτεια, συνεπώς και στην Περιφέρεια Ηπείρου, επισημαίνοντας ότι το ποσοστό αυτό έχει ήδη καλυφθεί στην Ήπειρο!

Ο Δήμαρχος Αρταίων έκανε την εισήγηση του θέματος, δηλώνοντας χαρακτηριστικά «Το μεταναστευτικό είναι ένα ζήτημα που απασχολεί όλη την ελληνική κοινωνία με ανθρώπους που έχουν ξενιτευτεί από τα σπίτια τους -πρόσφυγες ή μετανάστες αυτό είναι ένα ζήτημα που χωράει μεγάλη κουβέντα, όπως και να έχει όμως είναι άνθρωποι κι εκείνοι- και έχουν συσσωρευτεί στα ελληνικά νησιά μας. Το πρόβλημα είναι έντονο και το παρακολουθούμε στις τηλεοράσεις σχετικά με τα νησιά μας. Από την άλλη, πέρα από την ανθρωπιστική πλευρά του προβλήματος, πρέπει κι εμείς ως τοπικές κοινωνίες να λειτουργήσουμε ομαλά, χωρίς προβλήματα, γι’ αυτό πιστεύω ότι πρέπει να βρούμε τη χρυσή τομή αν αυτό είναι εφικτό. Ως Ελλάδα δεν μπορούμε να χειριστούμε έναν πολύ μεγάλο αριθμό προσφύγων που μέρα με τη μέρα μπορεί να μεγαλώνει, γι’ αυτό πρέπει και η παρούσα κυβέρνηση να προβεί σε ενέργειες και να «κλείσει την πόρτα» της χώρας μας άμεσα.


Η διαδικασία του ασύλου πρέπει να γίνει πιο άμεση και να γίνουν ενέργειες επαναπροώθησης και να πάρει και η ΕΕ αποφάσεις πάνω σε αυτό το ζήτημα. Ωστόσο, μέχρι τότε πρέπει να είμαστε πραγματιστές και να βλέπουμε το πρόβλημα, όχι να παίζουμε κρυφτό με τις αρμοδιότητες και τις ευθύνες του καθενός φορέα. Το Υπουργείο πρόσφατα, όπως γνωρίζετε, μας ενημέρωσε ότι αποφασίστηκε η δημιουργία δομής φιλοξενίας προσφύγων- μεταναστών σε ιδιωτική έκταση στις περιοχές Χανόπουλο- Ρόκκα- Καλαμιά, ώστε να φιλοξενηθούν περίπου 1.500 μετανάστες εκεί. Η απόφαση αυτή ελήφθη ερήμην μας, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας και άμεσα δηλώσαμε ως Δήμος την αντίθεσή μας, αφού δεν γίνεται να δημιουργηθεί μια πόλη μέσα σε μια άλλη πόλη, δεδομένου του μεγάλου αριθμού μεταναστών που επρόκειτο να φιλοξενηθούν εκεί. Εγώ, μετά την επίσημη ανακοίνωση από το Υπουργείο, συγκάλεσα σύσκεψη στο γραφείο μου και ενημέρωσα εκτενώς τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης, καθώς και τους προέδρους των τοπικών συμβουλίων των επίμαχων περιοχών. Τα τοπικά συμβούλια πήραν αποφάσεις μέσω λαϊκών συνελεύσεων και δηλώνουν κατηγορηματικά αντίθετα στη δημιουργία δομής φιλοξενίας προσφύγων στην επίμαχη περιοχή.

Στην πρόσφατη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ ζητήσαμε από τον Υπουργό του νέου Υπουργείου να παραστεί, όμως ο ίδιος μας απάντησε ότι πρέπει να ενημερωθεί πρώτα από τις υπηρεσίες του Υπουργείου του και στη συνέχεια θα κάνει επαφή με την Αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού, ώστε να δουν πώς θα χειριστούν όλοι μαζί του θέμα. Η κυβέρνηση κατάλαβε ότι θέλουμε να είμαστε συνομιλητές, γιατί μέχρι τώρα δεν είχαν γίνει κατ’ εμέ σωστοί χειρισμοί, αλλά λάθος χειρισμοί, κάτι που έχω δηλώσει επανειλημμένα, κι αυτό γιατί ενώ ο πρωθυπουργός εδώ και έξι μήνες έχει ζητήσει από τους περιφερειάρχες και τους κυβερνητικούς βουλευτές να καθίσουν σε ένα τραπέζι διαλόγου με τις τοπικές κοινωνίες και να λάβουν αποφάσεις, αυτό δεν έγινε. Με αφορμή την ίδρυση του νέου Υπουργείου, στείλαμε εκεί έναν φάκελο με όλο το ιστορικό του τι ακριβώς έχει συμβεί στην Άρτα, καθώς και τις αποφάσεις των τοπικών συμβουλίων που είναι αντίθετα με τη δημιουργία δομής στη συγκεκριμένη θέση, αλλά και την προηγούμενη (τα Κρεκούκια). Η Ήπειρος αυτή τη στιγμή έχει καλύψει το 1% του πληθυσμού της σε ποσοστό μεταναστών και πρέπει να δούμε αν και οι άλλες περιοχές της Ελλάδας το έχουν καλύψει. Αυτή τη στιγμή ο κάμπος της Άρτας είναι ήδη επιβαρυμένος με μετανάστες που αγγίζουν τις δύο και τρεις χιλιάδες και οι περισσότεροι από αυτούς δεν είναι καταγεγραμμένοι στις υπηρεσίες. Στόχος μας είναι να καταγραφούν όλοι τους, όπως όλοι εμείς οι Έλληνες πολίτες κι όχι να ζουν παράνομα στον τόπο μας. Να δούμε το 1% σε επίπεδο δήμου και να συνεχιστεί το πολύ ωραίο πρόγραμμα «Εστία» είναι η πρότασή μας!


Στα χωριά μας υπάρχουν σπίτια κενά ή και ξενοδοχεία θα μπορούσε να πει κανείς, τα οποία θα μπορούσαν να ενοικιαστούν και να καλυφτούν και θέσεις εργασίας στον κάμπο μας. Οι μικρές δομές είναι πάντα πιο εναρμονισμένες στις τοπικές κοινωνίες και συνήθως δεν υπάρχουν προβλήματα και παράπονα από τις τοπικές κοινωνίες αλλά αντίθετα αποδοχή από αυτές, κι αυτός είναι ο στόχος μας! Μικρές και διαχειρίσιμες δομές είναι το ζητούμενο. Το θέμα το έστειλα και στην ΠΕΔ Ηπείρου για να συζητηθεί άμεσα και αναμένουμε τη συνάντηση με τον νέο Υπουργό για να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε ως αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού το θέμα συνολικά. Εμείς φυσικά λέμε «ΟΧΙ» στην νέα τοποθεσία στις περιοχές Χανόπουλο- Ρόκκα- Καλαμιά και περιμένουμε τις εξελίξεις».

Εν κατακλείδι, μετά και τους προέδρους των Τοπικών Συμβουλίων των επίμαχων περιοχών που πήραν το λόγο κατά τη συνεδρίαση, το ΔΣ απέρριψε την πρόταση για τη δημιουργία δομής φιλοξενίας προσφύγων- μεταναστών στην περιοχή Χανόπουλο- Ρόκκα- Καλαμιά. Ο Δήμαρχος Αρταίων πάντως, έκλεισε τη συνεδρίαση με τα λόγια του «Είμαι ο μοναδικός, θεωρώ, στην Άρτα και την Ήπειρο που σήκωσα το θέμα στις πλάτες μου και είπα τα πράγματα με το όνομά τους βάζοντας απέναντι άλλους πολιτικούς παράγοντες και θα ήθελα να εκτιμηθεί αυτό από την αντιπολίτευση κι όχι να ασκείται κριτική εναντίον επειδή για επαγγελματικούς λόγους δεν ήταν δυνατό να παραβρεθώ στις λαϊκές συνελεύσεις των Τοπικών Συμβουλίων», πετώντας με τη δήλωση του αυτή το μπαλάκι σε άλλους πολιτικούς παράγοντες, που όπως ο ίδιος έχει δηλώσει πολλές φορές, «συνεχίζουν να παίζουν κρυφτούλι αποφεύγοντας τις ευθύνες τους…».img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ