Αναρτήθηκε στις:20-10-20 10:32

Οξυμένα τα πνεύματα στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων


Της Ειρήνης Κατσούλα



Η ατμόσφαιρα μύριζε μπαρούτι στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων. Οι εντάσεις, οι διαξιφισμοί και οι έντονες λογομαχίες κυριάρχησαν στη χθεσινή συνεδρίαση, με πρωταγωνιστές φυσικά το Δήμαρχο Αρταίων, την κα Ταπραντζή και τον κ. Παπαλέξη. Νιώθοντας ότι ο “κόμπος έφτασε στο χτένι”, η κα. Ταπραντζή και ο κ. Παπαλέξης κατήγγειλαν επίσημα κατά τη χθεσινή συνεδρίαση την αντιδημοκρατική λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων, επαναλαμβάνοντας όλα όσα επεσήμαναν και κατά τη συνέντευξη που παραχώρησαν την περασμένη Τρίτη στο “Μαχητή Άρτας”. Όλες οι παρατάξεις της Αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι η απουσία τους κατά την προηγούμενη συνεδρίαση είχε ως μοναδικό σκοπό να αφυπνίσει τους δημότες της Άρτας για την άνευ προηγουμένου υποβάθμιση που έχει υποστεί το δημοτικό συμβούλιο ως θεσμικό όργανο τον τελευταίο χρόνο λόγω των κακών και αντιδημοκρατικών χειρισμών του Δημάρχου, ο οποίος με “κόλπα”, όπως δήλωσε ο κ. Παπαλέξης, “έχει μετατρέψει την Αντιπολίτευση του Δήμου σε μια “γλάστρα” που συμμετέχει τυπικά στις συνεδριάσεις μόνο και μόνο για να υπάρχει απαρτία!”. Με επιχειρήματα αλλά και με ευγένεια στο λόγο, χωρίς ύβρεις και μικροπρεπείς χαρακτηρισμούς, σύσσωμη η Αντιπολίτευση δήλωσε ότι πρέπει να πάψει πια να επικρατεί η συγκεκριμένη συμπεριφορά από τη Δημοτική Αρχή μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, να πάψουν πια να λαμβάνονται αποφάσεις από την “πίσω πόρτα”- ακόμη κι αν ο νόμος δίνει αυτό το δικαίωμα στο δήμαρχο- αλλά όλες οι αποφάσεις να λαμβάνονται μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο με τη συμμετοχή όλων όσων έχουν εκλεγεί από το λαό, από τους δημότες, αφού το ζητούμενο δεν είναι να λαμβάνονται όλες οι αποφάσεις που αφορούν αυτή την πόλη από έναν μόνο άνθρωπο, αλλά από την πλειοψηφία!

Η Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης, Τζένη Ταπραντζή- Κοίλια επεσήμανε, μεταξύ άλλων, τα εξής “Είμαστε υπεύθυνοι και ενδιαφερόμαστε για τα θέματα του Αρτινού δημότη, η απουσία μας είχε μια έννοια: το ότι το ΔΣ από τη μεριά της Αντιπολίτευσης δεν λειτουργεί στα πλαίσια της δημοκρατίας, όπως θα έπρεπε να λειτουργεί. Έχουμε ζητήσει εδώ και πολύ καιρό να πραγματοποιηθεί μια συνεδρίαση του ΔΣ, όπου θα μιλούσαμε μόνο για τα έργα ανάπτυξης σε αυτόν τον τόπο και για τον τουρισμό, όμως εδώ και ένα εξάμηνο απάντηση δεν λάβαμε. Επίσης, ως Επικεφαλής ζήτησα ένα έκτακτο δημοτικό Συμβούλιο όταν είχε σκοτωθεί ένα νέο παιδί 19 χρονών στα κάγκελα στο Κάστρο της Άρτας, μα μου το αρνηθήκατε κ. Πρόεδρε. Όσον αφορά τα κάγκελα εκεί, πέρασαν πάνω από σαράντα ημέρες από το θάνατο του παιδιού κι εκεί υπάρχει ένα κενό, δεν έχετε βάλει νέα κάγκελα. Το ποιος σέβεται το ΔΣ το δείχνει με τις πράξεις του και με τη συμπεριφορά του... Ζητάμε κάθε δεκαπέντε ημέρες να πραγματοποιείται δημοτικό συμβούλιο, ο COVID-19 δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για να μην συζητάμε τα προβλήματα της πόλης μας. Παρόλο που συμμετέχουμε και στην Οικονομική Επιτροπή, κι εκεί τα πράγματα γίνονται κεκαλυμμένα.”.


Με τη σειρά του, ο Επικεφαλής της παράταξης “Γέφυρα στο Μέλλον”, Γιάννης Παπαλέξης, τόνισε “Μία ο ιός μία τα άλλα κόλπα που γίνονται, καταλήγουμε να μην κάνουμε συμβούλια όπως πρέπει. Το κύρος και τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου οφείλετε να διαφυλάξετε, κ. Πρόεδρε. Ποιος ήταν ο λόγος που ο Δήμαρχος προχώρησε σε ανακοινώσεις για τους δύο δημοτικούς συμβούλους που αποχώρησαν;;; Έπεσε λοιπόν στο ατόπημα να ανακοινώσει γοργά γοργά πριν ακόμη γίνει συνεδρίαση ότι δύο δημοτικοί σύμβουλοι προσχώρησαν στην παράταξή του. Το ατόπημα είναι η τοπική κοινωνία ένιωσε ότι ο Δήμαρχος ενεργεί μόνος του σε όλα τα θέματα που αφορούν την πόλη μας, χωρίς να υπολογίζει την Αντιπολίτευση. Εγώ αισθάνομαι ότι έρχομαι εδώ για να κάνουμε μόνο απαρτία, δεν είναι δημοκρατικό αυτό. Οι αποφάσεις όπως φαίνεται παίρνονται κάπου αλλού, εκτός δημοτικού συμβουλίου, και αυτό πρέπει να διορθωθεί και να αλλάξει. Οι αποφάσεις πρέπει να παίρνονται δημοκρατικά, με πλειοψηφία μέσα στο δημοτικό συμβούλιο”. Ο ίδιος ζήτησε να μην ξαναγίνουν πια τηλεφωνικά δημοτικά συμβούλια…για κανέναν λόγο! Όπως χαρακτηριστικά είπε, απευθυνόμενος στο Δήμαρχο και τον Πρόεδρο του ΔΣ “είναι ανεπίτρεπτο να φεύγουμε από τη συνεδρίαση και μετά από λίγο να χτυπάει το τηλέφωνό μας και να μας ρωτάτε τηλεφωνικά τί ψηφίζουμε για ένα -δυο θέματα ακόμη...Αυτό πρέπει να σταματήσει πια οριστικά! Αν έχετε ένα -δυο θέματα και δεν μπορείτε να βρείτε κι άλλα για να συγκληθεί το ΔΣ, πείτε μας εμάς ως Αντιπολίτευση να σας βρούμε κι άλλα για να γίνει μια σωστή συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου”.

Μια σημαντική ανακοίνωση για τη Γεφύρωση έκανε ο Δήμαρχος Αρταίων, επισημαίνοντας ότι αν και πρόκειται για ένα δύσκολο έργο, το έργο αυτό βρίσκεται στην τελική ευθεία. “Στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αυτή τη στιγμή το έργο είναι εγγεγραμμένο και υπάρχουν τα χρήματα για να προχωρήσει, έχουμε τρέξει τις απαλλοτριώσεις και βρισκόμαστε στο τελικό εξής στάδιο: πρέπει να συμπίπτουν οι πλημμυρικές παροχές της μελέτης της οριοθέτησης με αυτές της μελέτης της Γεφύρωσης, γιατί η μελέτη οριοθέτησης θα λάβει ως υφιστάμενη τη γεφύρωση του ποταμού Αράχθου, άρα θα πρέπει να βρούμε την κοινή παροχή ώστε μέχρι να γίνουν τα αντιπλημμυρικά έργα, σε αυτό το μεσοδιάστημα δηλαδή, να μπορεί να πάει την υπερβάλλουσα ποσότητα νερού κάτω από το κατάστρωμα της γέφυρας με ασφάλεια χωρίς να προκληθεί κανένα πρόβλημα. Άρα είναι θέμα υδραυλικού, ώστε να προταθούν και κάποια έργα που θα εξυπηρετούν την ανάγκη αυτή, να παίρνουν δηλαδή την υπερβάλλουσα ποσότητα κάτω από το κατάστρωμα της γέφυρας χωρίς προβλήματα. Ωστόσο, εξετάζεται και το σενάριο, αν δεν ισχύσει κάτι από τα παραπάνω, να σηκωθεί ο φορέας της γέφυρας κατά λίγο, αλλά όχι πολύ, διότι μετά θα αλλάξει και η επιφάνεια των απαλλοτριώσεων, κάτι που δεν επιθυμούμε. Έχουμε βάλει και τεχνικό σύμβουλο για να δούμε το θέμα αυτό και μετά θα μας ανάψει και “πράσινο φως” το Υπουργείο Υποδομών για να μας εγκρίνει τη μελέτη και να μπορέσει και η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου για να δώσει το ok για να μπορέσουμε να πληρώσουμε τις απαλλοτριώσεις”. Από την άλλη πλευρά, ο Επικεφαλής της παράταξης “Γέφυρα στο Μέλλον”, Γιάννης Παπαλέξης, τόνισε “Η Γεφύρωση είναι έργο ζωής, όποιες δυσκολίες κι αν υπάρχουν, ο Δήμαρχος είναι στην εξουσία έξι χρόνια, είναι πολλά τα χρόνια για να μην μπορούν να λυθούν τα όποια προβλήματα παρουσιάστηκαν όλο αυτό το διάστημα”. Ενώ και η κα Ταπραντζή εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της που το έργο δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, επισημαίνοντας ότι οι απαλλοτριώσεις, όπως είχε δηλώσει και η ίδια προεκλογικά, έπρεπε να αντιμετωπιστούν ως θέμα εθνικής σημασίας και να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση το έργο, ακριβώς όπως συνέβη και με τις απαλλοτριώσεις στην Ιόνια Οδό.


Αλλάζοντας θέμα, σημαντική ήταν η παρουσία του Προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας, Δημήτρη Χουλιάρα, ο οποίος παραβρέθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για να μεταφέρει στο ΔΣ τρία θέματα μείζονος σημασίας. Το πρώτο έχει να κάνει με την έντονη παραβατικότητα των ανήλικων ΡΟΜΑ, που τελευταία προκαλούν σημαντικά προβλήματα στα εμπορικά καταστήματα της Άρτας. Ο κ. Χουλιάρας ζήτησε να επιληφθούν του θέματος οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου ή του κράτους, ώστε τα παιδιά αυτά να σταματήσουν να τριγυρνούν στους δρόμους προκαλώντας προβλήματα και να ενταχθούν αρμονικά μέσα στην κοινωνία. Το δεύτερο θέμα αφορά την καθαριότητα στον πεζόδρομο, ο πεζόδρομος πρέπει να πλένεται πιο τακτικά, αφού η καθαριότητα που γίνεται μέχρι σήμερα δεν φέρει αποτέλεσμα και ο πεζόδρομος φαίνεται καθημερινά βρώμικος. Ένας λόγος περισσότερο για να είναι πιο εντατικός ο καθαρισμός του πεζόδρομου είναι ο COVID-19. Το τρίτο θέμα αφορά το γεγονός ότι δεν πρέπει νακινείται μηχανάκι ή αυτοκίνητο στον πεζόδρομο της Σκουφά, πέρα από τις ώρες που επιτρέπεται, διότι θα προκληθεί κάποιο ατύχημα και μετά θα είναι πολύ αργά... Ήδη έχουν δημιουργηθεί πολλά προβλήματα από όσους κινούνται στον πεζόδρομο ή παρκάρουν εκεί όταν δεν επιτρέπεται, και η κατάσταση μέρα με τη μέρα γίνεται χειρότερη, οπότε πρέπει να μεριμνήσει ο Δήμος και για την ασφάλεια των πεζών πάνω στον πεζόδρομο, αλλά και για τους επιχειρηματίες εκεί που δεν μπορούν να κάνουν ήρεμα και σωστά τη δουλειά τους.

Τέλος, δεδομένων των εξελίξεων στην Ήπειρο σχετικά με τον COVID-19, η Λαϊκή Συσπείρωση πρότεινε το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει απόφαση να καλέσει τον ΕΟΔΥ για να γίνονται μαζικά τεστ από δω και στο εξής στους αλλοδαπούς εργάτες γης, δεδομένου ότι θα αρχίσουν να συσσωρεύονται στην Άρτα όλο και περισσότεροι ξένοι εργάτες είτε για να εργαστούν στα κτήματα είτε στα συσκευαστήρια. Όπως επεσήμανε η συγκεκριμένη παράταξη, “η Άρτα είναι περικυκλωμένη από άλλες πόλεις όπου τα κρούσματα COVID-19 αυξάνονται ραγδαία… Αν δεν προνοήσουμε, θα είναι αργά μετά…” Για το ίδιο θέμα, η κα Ταπραντζή επεσήμανε ότι πέρασε ένας χρόνος από τότε που συζητήθηκε, αλλά ακόμη δεν δημιουργήθηκε η Επιτροπή Μεταναστευτικής Πολιτικής, ώστε να υπάρχει έλεγχος σε όλους αυτούς τους εργάτες που μπορεί να νοσούν από τον ιό. Κλείνοντας να αναφέρουμε κι εμείς με τη σειρά μας ότι η διασφάλιση της υγείας όλων των Αρτινών είναι ζητούμενο όλων των δημοτών και οι αρμόδιοι φορείς οφείλουν να μεριμνήσουν για το θέμα αυτό χωρίς δεύτερη σκέψη και χωρίς άλλες καθυστερήσεις!


Με τη σειρά του, ο Επικεφαλής της παράταξης “Γέφυρα στο Μέλλον”, Γιάννης Παπαλέξης, τόνισε “Μία ο ιός μία τα άλλα κόλπα που γίνονται, καταλήγουμε να μην κάνουμε συμβούλια όπως πρέπει. Το κύρος και τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου οφείλετε να διαφυλάξετε, κ. Πρόεδρε. Ποιος ήταν ο λόγος που ο Δήμαρχος προχώρησε σε ανακοινώσεις για τους δύο δημοτικούς συμβούλους που αποχώρησαν;;; Έπεσε λοιπόν στο ατόπημα να ανακοινώσει γοργά γοργά πριν ακόμη γίνει συνεδρίαση ότι δύο δημοτικοί σύμβουλοι προσχώρησαν στην παράταξή του. Το ατόπημα είναι η τοπική κοινωνία ένιωσε ότι ο Δήμαρχος ενεργεί μόνος του σε όλα τα θέματα που αφορούν την πόλη μας, χωρίς να υπολογίζει την Αντιπολίτευση. Εγώ αισθάνομαι ότι έρχομαι εδώ για να κάνουμε μόνο απαρτία, δεν είναι δημοκρατικό αυτό. Οι αποφάσεις όπως φαίνεται παίρνονται κάπου αλλού, εκτός δημοτικού συμβουλίου, και αυτό πρέπει να διορθωθεί και να αλλάξει. Οι αποφάσεις πρέπει να παίρνονται δημοκρατικά, με πλειοψηφία μέσα στο δημοτικό συμβούλιο”. Ο ίδιος ζήτησε να μην ξαναγίνουν πια τηλεφωνικά δημοτικά συμβούλια…για κανέναν λόγο! Όπως χαρακτηριστικά είπε, απευθυνόμενος στο Δήμαρχο και τον Πρόεδρο του ΔΣ “είναι ανεπίτρεπτο να φεύγουμε από τη συνεδρίαση και μετά από λίγο να χτυπάει το τηλέφωνό μας και να μας ρωτάτε τηλεφωνικά τί ψηφίζουμε για ένα -δυο θέματα ακόμη...Αυτό πρέπει να σταματήσει πια οριστικά! Αν έχετε ένα -δυο θέματα και δεν μπορείτε να βρείτε κι άλλα για να συγκληθεί το ΔΣ, πείτε μας εμάς ως Αντιπολίτευση να σας βρούμε κι άλλα για να γίνει μια σωστή συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου”.

Μια σημαντική ανακοίνωση για τη Γεφύρωση έκανε ο Δήμαρχος Αρταίων, επισημαίνοντας ότι αν και πρόκειται για ένα δύσκολο έργο, το έργο αυτό βρίσκεται στην τελική ευθεία. “Στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αυτή τη στιγμή το έργο είναι εγγεγραμμένο και υπάρχουν τα χρήματα για να προχωρήσει, έχουμε τρέξει τις απαλλοτριώσεις και βρισκόμαστε στο τελικό εξής στάδιο: πρέπει να συμπίπτουν οι πλημμυρικές παροχές της μελέτης της οριοθέτησης με αυτές της μελέτης της Γεφύρωσης, γιατί η μελέτη οριοθέτησης θα λάβει ως υφιστάμενη τη γεφύρωση του ποταμού Αράχθου, άρα θα πρέπει να βρούμε την κοινή παροχή ώστε μέχρι να γίνουν τα αντιπλημμυρικά έργα, σε αυτό το μεσοδιάστημα δηλαδή, να μπορεί να πάει την υπερβάλλουσα ποσότητα νερού κάτω από το κατάστρωμα της γέφυρας με ασφάλεια χωρίς να προκληθεί κανένα πρόβλημα. Άρα είναι θέμα υδραυλικού, ώστε να προταθούν και κάποια έργα που θα εξυπηρετούν την ανάγκη αυτή, να παίρνουν δηλαδή την υπερβάλλουσα ποσότητα κάτω από το κατάστρωμα της γέφυρας χωρίς προβλήματα. Ωστόσο, εξετάζεται και το σενάριο, αν δεν ισχύσει κάτι από τα παραπάνω, να σηκωθεί ο φορέας της γέφυρας κατά λίγο, αλλά όχι πολύ, διότι μετά θα αλλάξει και η επιφάνεια των απαλλοτριώσεων, κάτι που δεν επιθυμούμε. Έχουμε βάλει και τεχνικό σύμβουλο για να δούμε το θέμα αυτό και μετά θα μας ανάψει και “πράσινο φως” το Υπουργείο Υποδομών για να μας εγκρίνει τη μελέτη και να μπορέσει και η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου για να δώσει το ok για να μπορέσουμε να πληρώσουμε τις απαλλοτριώσεις”. Από την άλλη πλευρά, ο Επικεφαλής της παράταξης “Γέφυρα στο Μέλλον”, Γιάννης Παπαλέξης, τόνισε “Η Γεφύρωση είναι έργο ζωής, όποιες δυσκολίες κι αν υπάρχουν, ο Δήμαρχος είναι στην εξουσία έξι χρόνια, είναι πολλά τα χρόνια για να μην μπορούν να λυθούν τα όποια προβλήματα παρουσιάστηκαν όλο αυτό το διάστημα”. Ενώ και η κα Ταπραντζή εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της που το έργο δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, επισημαίνοντας ότι οι απαλλοτριώσεις, όπως είχε δηλώσει και η ίδια προεκλογικά, έπρεπε να αντιμετωπιστούν ως θέμα εθνικής σημασίας και να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση το έργο, ακριβώς όπως συνέβη και με τις απαλλοτριώσεις στην Ιόνια Οδό.



img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ







img