Αναρτήθηκε στις:23-10-20 14:32

Η ΕΦΕΕΑΦ για τα Ηλεκτρονικά Βιβλία (myDATA)


Το Δ.Σ. της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Άρτας Φιλιππιάδας απέστειλε δελτίο τύπου σχετικά με τα Ηλεκτρονικά Βιβλία (myDATA) κατόπιν και της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε με τη Διοίκηση του Επιμελητηρίου Άρτας. Συγκεκριμένα, η ΕΦΕΕΑΦ αναφέρει τα ακόλουθα:

«Η φετινή χρονιά σίγουρα αποτελεί ορόσημο για την παγκόσμια οικονομία. Μέσα σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση με τόσα συγκλονιστικά φαινόμενα που προκάλεσε η Πανδημία του covid19 έρχεται η ΑΑΔΕ να επιβάλλει τον ψηφιακό μετασχηματισμό στις επιχειρήσεις μέσω της καθιέρωσης των Ηλεκτρονικών Βιβλίων (myDATA). Ακούμε να αναφέρεται η λέξη παγκόσμια καινοτομία χωρίς όμως να αναφέρεται και η λέξη κόστος το οποίο συνεπάγεται για τις επιχειρήσεις, οι οποίες θα πρέπει να προσαρμοστούν σε μια τόσο μεγάλη αλλαγή, ειδικά τώρα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία που το μυαλό όλων είναι στην επιβίωση και στη συντήρηση παρά σε οποιαδήποτε δαπανηρή αλλαγή, συνεκτιμώντας μάλιστα και τις δυσκολίες που θα έρθουν τους επόμενους μήνες, ίσως και χρόνια».

Αναρωτιόμαστε εύλογα όμως γιατί να μην επιβάλλεται πρώτα το ηλεκτρονικό τιμολόγιο σε όλους τους επαγγελματίες όπως άλλωστε εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη και έπειτα να μεταβούμε ομαλά στα ηλεκτρονικά βιβλία και αντ’ αυτού πηγαίνουμε ανάποδα όπως θέλει να ορίσει η ΑΑΔΕ.

Θα θέλαμε επίσης να σας τονίσουμε κάποια σημεία που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και πρέπει να αποτελέσουν βασικά αιτήματα ώστε να κυλήσει σωστά η διαδικασία:

Α) Η εφαρμογή των Ηλεκτρονικών Βιβλίων να είναι πιλοτική και χωρίς πρόστιμα τουλάχιστον για το 2021.

Β) Επίλυση των πολυετών τεχνικών δυσλειτουργιών υπερφόρτωσης του δικτύου λόγω και του επικείμενου αυξημένου όγκου δεδομένων που θα δεχτεί το σύστημα.

Γ) Διαχείριση της πλατφόρμας αποκλειστικά από Λογιστές Φοροτεχνικούς για όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως τζίρου ώστε να διασφαλιστούν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Δ) Επιδότηση από την Πολιτεία του κόστους μηχανογράφησης των επιχειρήσεων (εξοπλισμός,software κλπ).

Ε) Με την ολοκλήρωση του εγχειρήματος και αφού θα έχει δοκιμαστεί στην πράξη από όλους, να υπάρξει ενημέρωση των επαγγελματικών φορέων (ενδεικτικά Επιμελητήρια, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΠΟΦΕΕ) από την ΑΑΔΕ».




img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ









img