Αναρτήθηκε στις:17-11-20 12:04

Γ. Γκανιάτσας: Το 35% των επιχειρήσεων εστίασης θα κλείσουν οριστικά


«Σε μία εβδομάδα θα ξέρουμε αν η κυβέρνηση θα μας πετάξει “σωσίβιο σωτηρίας” ή θα μας αφήσει να βουλιάξουμε...»Σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη προχώρησε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Διασκέδασης Άρτας, Γιώργος Γκανιάτσας, στο «Μαχητή Άρτας» και στη δημοσιογράφο Ειρήνη Κατσούλα. Ο κ. Γκανιάτσας εξέφρασε τους φόβους του για το δυσοίωνο, όπως προμηνύεται, μέλλον της εστίασης στην Άρτα, επισημαίνοντας ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις εστίασης θα κλείσουν η μία μετά την άλλη σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την επαναλειτουργία τους, όποτε κι αν γίνει αυτή, εκτός κι αν η κυβέρνηση τους πετάξει “σωσίβιο σωτηρίας” με νέα, σωστά και αποτελεσματικά μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεών τους. Κραυγή αγωνίας για το μέλλον από το Σύλλογο Εστίασης Διασκέδασης Άρτας, ο οποίος προσπαθεί με κάθε τρόπο, ενεργά και δυναμικά, να βοηθήσει τα μέλη του να μην χάσουν αυτήν τη μάχη, αλλά να μείνουν όρθιοι και μετά το τέλος του δεύτερου lockdown, δημιουργώντας όλοι μαζί μια νέα εποχή για την εστίαση μετά το πέρας της πανδημίας.

Ο κ. Γκανιάτσας αναφέρθηκε αρχικά στις ενέργειες που έγιναν αμέσως μετά το κλείσιμο των επιχειρήσεων εστίασης και διασκέδασης για δεύτερη φορά, τονίζοντας τα εξής “Σύλλογοι εστίασης απ’ όλη την Ελλάδα ενωθήκαμε και στείλαμε μια ενιαία επιστολή στο γραφείο του Πρωθυπουργού, ζητώντας του να προχωρήσει σε έναν ειλικρινή και πραγματικό διάλογο για τα θέματα της εστίασης. Η ανταπόκριση υπήρξε άμεση και ξεκίνησε ένας διάλογος με τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα. Επισημάναμε ότι η εστίαση έχει φτάσει σε τέλμα και είναι πια αδύνατον να ανταπεξέλθουμε με ημίμετρα στην κρίση αυτήν που βιώνουμε. Υπάρχουν πολλά έξοδα που συσσωρεύονται ακόμη και τώρα που όλα υπολειτουργούν… Για παράδειγμα, ένα κατάστημα εστίασης που λειτουργεί με delivery και take away τώρα, δεν μπορεί να βγάλει όλο το προσωπικό του σε αναστολή, οπότε το ΙΚΑ του προσωπικού που μένει ενεργό θα πρέπει να πληρωθεί, η ασφαλιστική εισφορά του ιδιοκτήτη της επιχείρησης θα πρέπει να πληρωθεί, οι υποχρεώσεις προς την Εφορεία πρέπει να πληρωθούν, τα έξοδα λοιπόν συσσωρεύονται και τα ελάχιστα χρήματα ως βοήθεια που υπόσχεται η κυβέρνηση δεν φτάνουν για να καλύψουν ούτε τα πάγια έξοδα μιας επιχείρησης, πόσο μάλλον για να καλύψουν τα έξοδα των οικογενειών μας. Η αναστολή πληρωμών που διαμηνύει ως μέτρο στήριξης η κυβέρνηση δεν είναι μέτρο που πρέπει να μας κάνει να νιώσουμε ευτυχείς, αφού η αναστολή δεν σημαίνει ότι κάτι μας χαρίζεται, αλλά ότι πρέπει να αποπληρωθεί λίγους μήνες αργότερα. Με μια κλειστή όμως επιχείρηση, με πάγια έξοδα να αυξάνονται χωρίς όμως να υπάρχουν τα αντίστοιχα ουσιαστικά κέρδη, και ερχόμενοι από μια δεκαετία οικονομικής κρίσης που μας έπληξε σημαντικά, ποιες είναι οι πιθανότητες να μπορέσουμε να ορθοποδήσουμε ξανά και σύντομα; Ελάχιστες, ίσως μόνο για τους μεγάλους επιχειρηματίες, όχι όμως για τις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις. Δυστυχώς, η βοήθεια από πλευράς κυβέρνησης ήταν ανύπαρκτη και το διάστημα εκείνο που για λίγους μήνες μετά το πρώτο lockdown λειτουργήσαμε, με αποτέλεσμα να έχουμε καταλήξει στο δυσάρεστο συμπέρασμα να λέμε ότι είναι προτιμότερο να κλείσουμε ξανά, παρά να συσσωρεύονται τα χρέη… Το μειωμένο ωράριο λειτουργίας στην εστίαση είχε ως αποτέλεσμα να είναι πολύ περιορισμένα τα έσοδα της επιχείρησης, ενώ αντίθετα τα έξοδα έτρεχαν κανονικά με τους ίδιους ρυθμούς, αφού, όπως γνωρίζετε, μια επιχείρηση εστίασης θέλει κάποια προετοιμασία για να λειτουργήσει, παραγγελίες σε φαγητό και υλικά, προετοιμασία αυτών πριν την υποδοχή πελατών και άλλες διεργασίες που λαμβάνουν χώρα σε κάθε επιχείρηση εστίασης. Οι υποχρεώσεις λοιπόν έτρεχαν χωρίς καμία απολύτως βοήθεια. Τώρα στο δεύτερο κλείσιμο τουλάχιστον οι επιχειρήσεις έχουν τη μείωση 40% του ενοικίου, αναστολή προσωπικού σε όλο το εύρος και την επιστρεπτέα προκαταβολή με προτεραιότητα”.

Όσον αφορά την προσωπική του εκτίμηση για το αν η κυβέρνηση θα σταθεί τελικά δίπλα τους αυτή τη φορά και θα τους βοηθήσει ουσιαστικά, ο κ. Γκανιάτσας δήλωσε “Ήταν η πρώτη φορά, τόσους μήνες μετά και το πρώτο lockdown, που ένιωσα προσωπικά ότι η κυβέρνηση και οι εκπρόσωποί της ήθελαν να ακούσουν τα πραγματικά προβλήματα της εστίασης και να προσπαθήσουν να μας στηρίξουν με μέτρα, ώστε να μην καταρρεύσει η εστίαση… Μόλις άνοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις για την τέταρτη επιστρεπτέα προκαταβολή, κι εκεί θα δούμε αν πραγματικά η κυβέρνηση είδε τα αιτήματά μας και τις προτάσεις μας και θέλησε να μας ενισχύσει ουσιαστικά. Θα καταλάβουμε από τα στοιχεία εκεί μόλις κλείσει η πλατφόρμα, τί ποσοστό επιχειρήσεων θα βοηθηθεί και σε τί βαθμό, καθώς και τα κριτήρια για να ενισχυθεί μια επιχείρηση, θα καταλάβουμε δηλαδή αν τελικά τα μέτρα ενίσχυσης που έχουν αποφασιστεί από την κυβέρνηση θα είναι ουσιαστικά ή ημίμετρα, όπως την πρώτη φορά μετά το πρώτο lockdown. Αν για παράδειγμα κάνουν αίτηση 100.000 επιχειρήσεις και δικαιούνται τη συγκεκριμένη οικονομική βοήθεια μόνο οι 30.000 επιχειρήσεις, τότε θα καταλάβουμε ότι ο κλάδος μας δεν θα βοηθηθεί ουσιαστικά, αλλά θα δούμε να επαναλαμβάνονται όσα συνέβησαν μετά το πρώτο lockdown για τις επιχειρήσεις μας”.

Επιπρόσθετα, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Διασκέδασης Άρτας εξέφρασε τους φόβους του, ευχόμενος να μην επιβεβαιωθούν. “Αν η βοήθεια από πλευράς κυβέρνησης δεν είναι ουσιαστική και οριζόντια για όλους, τα ημίμετρα δεν θα φέρουν κάποιο θετικό αποτέλεσμα και έχουμε ως επιχειρηματίες βάσιμους φόβους ότι τελικά θα δούμε σύντομα μετά και την επαναλειτουργία της εστίασης, τη μία επιχείρηση να κλείνει μετά την άλλη σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η παθογένεια της εστίασης θα φανεί μερικούς μήνες μετά το δεύτερο lockdown. Βάσει επίσημων στοιχείων, το 35% των επιχειρήσεων εστίασης θα κλείσουν οριστικά μετά το δεύτερο lockdown, η αγωνία μας είναι φανερή, αφού αισθανόμαστε ότι μπροστά μας βλέπουμε έναν τοίχο που όμως δεν μπορούμε να προσπεράσουμε για να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις μας. Οι αντοχές μας μειώνονται, σωματικές και ψυχικές, κι αισθανόμαστε όλο πιο αδύναμοι να επιβιώσουμε”.

Κλείνοντας, ο κ. Γκανιάτσας μας ενημέρωσε “Μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάποια νέα εξέλιξη λόγω ραγδαίων εξελίξεων της επικαιρότητας σε πανελλαδικό επίπεδο. Ο Γιάννης Βαρουφάκης ως Μέρα 25 θα έρθει με επερωτήσεις στη Βουλή για να προωθήσει τις προτάσεις μας, όπως μας ενημέρωσε ο ίδιος σε επικοινωνία που είχε μαζί μας, ενώ αναμένουμε τις επόμενες ημέρες μια συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών”.img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ