Αναρτήθηκε στις:14-04-21 09:53

Ευάγγελος Χαρμπής: «Απαιτείται περισσότερος συντονισμός από πλευράς Γ.Ν. Άρτας!»


Ακούστε το μήνυμα που στέλνει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Άρτας προς τη διοίκηση του Nοσοκομείου



Της Ειρήνης Κατσούλα


Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Άρτας, Ευάγγελος Χαρμπής, μίλησε στο «Μ» για τις εξελίξεις που αφορούν την οικειοθελή προσφορά υπηρεσιών από ιδιώτες γιατρούς της περιοχής μας στο Γενικό Νοσοκομείο Άρτας και επισημαίνει ότι τα όποια προβλήματα που έχουν εμφανιστεί πρέπει να ξεπεραστούν άμεσα από τη διοίκηση του νοσοκομείου, ώστε να βοηθηθούν οι συμπολίτες μας στο μέγιστο βαθμό. “Η ισχύς εν τη ενώσει” λέει το αρχαίο ρητό και στις έκτακτες υγειονομικές συνθήκες που ζούμε όλοι μας με την απειλή του θανάτου να είναι τόσο έντονη τον τελευταίο χρόνο παντού στην υφήλιο, θεωρείται αυτονόητο ότι το αρχαίο αυτό ρητό θα έπρεπε να αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο κάθε πρωτοβουλίας και ενέργειας στον πόλεμο κατά της πανδημίας. Μήπως όμως δεν αξιοποιούνται στο έπακρο όλες οι συμμαχικές δυνάμεις ενάντια στον ύπουλο εχθρό που φέρει το όνομα COVID-19; Μήπως κάποιοι θεωρούν ότι έχουν ήδη κερδίσει αυτόν τον πόλεμο, ενώ βρίσκονται ακόμη στη μέση των εξελίξεων, όπου κανείς μας, ούτε καν οι ειδικοί δεν μπορούν να προβλέψουν τί μέλλει γενέσθαι; Το δικό του παράπονο λοιπόν, εκφράζει μέσω του “Μ” ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Άρτας, τονίζοντας ότι απαιτείται από το Γ.Ν. Άρτας ένας καλύτερος συντονισμός, αφού ακόμη δεν έχει αξιοποιηθεί από το νοσοκομείο της Άρτας η προσφορά υπηρεσιών που επιθυμούν να παρέχουν ιδιώτες γιατροί της περιοχής μας.

“Ο Ιατρικός Σύλλογος Άρτας εδώ και ένα χρόνο” δήλωσε ο κ. Χαρμπής “ήταν έτοιμος από την πρώτη στιγμή σε συνεργασία με όλους τους συναδέλφους να προσφέρει οποιαδήποτε βοήθεια χρειαζόταν το Γενικό Νοσοκομείο Άρτας στη μάχη κατά της πανδημίας. Από την πρώτη στιγμή, εγώ ο ίδιος ως πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου αλλά και άλλοι πολλοί συνάδελφοι όλων των ειδικοτήτων (καρδιολόγοι, πνευμονολόγοι, παθολόγοι, γενικοί γιατροί, ακόμη και ογκολόγος) ήμασταν σε ετοιμότητα να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στο Γ. Ν. Άρτας για να βγει η Άρτα νικήτρια στη μάχη κατά της COVID-19.Τελευταία μάλιστα, όπως γνωρίζετε, εγώ προσωπικά αλλά ο κ. Μητσοκάλης, που είναι πνευμονολόγος, θέσαμε τους εαυτούς μας στην υπηρεσία του Γ.Ν. Άρτας, λόγω των αναγκών που είχε τους τελευταίους μήνες η κλινική COVID του νοσοκομείου. Ωστόσο, μέχρι σήμερα η προσφορά μας για βοήθεια δεν έχει γίνει δεκτή από το Γ.Ν. Άρτας και η αιτιολογία που έχουμε είναι ότι υπάρχουν διαδικαστικά θέματα που πρέπει να λυθούν πρώτα. Ο ίδιος ο διοικητής του Γ.Ν. Άρτας είχε ζητήσει να του βρούμε ως σύλλογος έναν πνευμονολόγο, που να θέλει οικειοθελώς να προσφέρει τις υπηρεσίες του για να βοηθήσει το έργο των γιατρών του Γ.Ν. Άρτας. Στην αρχή ανακοίνωσαν στον κ. Μητσοκάλη ότι θα ξεκινούσε να προσφέρει τις υπηρεσίες του στις 23 Μαρτίου, μετά του το ανέβαλαν και του είπαν ότι θα ξεκινούσε μία εβδομάδα αργότερα και μέχρι σήμερα, τρεις εβδομάδες μετά, ο κ. Μητσοκάλης δεν έχει αναλάβει καθήκοντα στο Γ.Ν. Άρτας, παρόλο που ο ίδιος βρίσκεται σε ετοιμότητα όλο αυτό το διάστημα. Ως αιτιολογία προβάλλουν ότι υπάρχουν διαδικαστικά θέματα που δεν έχουν λυθεί”.

Ωστόσο, ο κ. Χαρμπής δηλώνει απογοητευμένος από τις αρνητικές αυτές εξελίξεις και αναρωτιέται εάν η αιτιολογία είναι τελικά απλώς μια δικαιολογία… Και ο ίδιος στηρίζει την άποψή του αυτή λέγοντάς μας ότι ενώ έχει μιλήσει και με τη διευθύντρια της Παθολογικής Κλινικής και έχει ζητήσει μια συνάντηση του Ιατρικού Συλλόγου με τη διοίκηση του νοσοκομείου αλλά και με υπεύθυνους διευθυντές κλινικών για το θέμα της προσφοράς υπηρεσιών από ιδιώτες γιατρούς προς το νοσοκομείο της Άρτας, τόσες εβδομάδες κανείς δεν επικοινώνησε μαζί του από το Γ.Ν. Άρτας για να πραγματοποιηθεί η συνάντηση αυτή. Και αναρωτιέται κι ο ίδιος, όπως κι εμείς, πώς γίνεται τρεις εβδομάδες τώρα να μην μπορούν να ξεπεραστούν τα όποια διαδικαστικά κωλύματα, που εμποδίζουν την ανάληψη καθηκόντων του ιδιώτη γιατρού κυρίου Μητσοκάλη που θέλει οικειοθελώς να βοηθήσει το έργο των γιατρών του Γ.Ν. Άρτας; Γιατί στα νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, οι ιδιώτες γιατροί αμέσως έγιναν δεκτοί να συνδράμουν το έργο των δημόσιων νοσοκομείων, και ρίχτηκαν στον κοινό αγώνα ακόμη και την επόμενη ημέρα; Σίγουρα πάντως δεν περίμεναν τρεις εβδομάδες για γραφειοκρατικά θέματα, με τους νεκρούς ασθενείς να συσσωρεύονται λόγω COVID…

Είναι αλήθεια ότι τα κρούσματα στην Άρτα έχουν μειωθεί το τελευταίο διάστημα, το ίδιο και ο αριθμός εισαγωγών στις δύο κλινικές COVID του Γ.Ν. Άρτας, όμως αυτό δεν πρέπει να μας καθησυχάζει ως κοινωνία, πόσο μάλλον δεν πρέπει να καθησυχάζει το Γενικό Νοσοκομείο Άρτας και τη διοίκησή του, διότι αυτό που γνωρίζουμε όλοι και το οποίο βιώσαμε εδώ και ένα χρόνο είναι ότι οι καταστάσεις με το συγκεκριμένο φονικό ιό μπορεί να αλλάξουν ξαφνικά από τη μια ημέρα στην άλλη. Δεν θα είναι αργά τότε να ζητηθεί βοήθεια από τον Ιατρικό Σύλλογο; Δεν θα είναι αργά τότε για το Γ.Ν. Άρτας να οργανώσει και να συντονίσει τους νέους συναδέλφους που θέλουν να προσφέρουν χείρα βοηθείας; Και μην ξεχνάμε ακόμη μία σημαντική παράμετρο: χωρίς να θέλουμε να μειώσουμε ούτε στο ελάχιστο το θεάρεστο έργο όλων των γιατρών και των νοσηλευτών του Γ.Ν. Άρτας, που όλον αυτόν τον ένα χρόνο έχουν υπερβάλει εαυτόν στην άνιση μάχη με το φονικό ιό, αξίζει να επισημάνουμε ότι η κόπωση έχει καταβάλει σωματικά και ψυχικά το προσωπικό και αυτό το έχουν επισημάνει οι ίδιοι οι γιατροί και οι εκπρόσωποι των γιατρών του Γ.Ν. Άρτας σε συνεντεύξεις που κάναμε μαζί τους όλο το προηγούμενο διάστημα... Εφημερίες μέρα παρά μέρα και όλο το προσωπικό στα όριά του! Μήπως λοιπόν θα έπρεπε να γίνει δεκτή η κάθε βοήθεια που προσφέρεται από άλλους γιατρούς, μιας που διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές; Σε αυτή τη μάχη κατά της COVID-19 όλοι οι καλοί χωρούν και κανείς δεν περισσεύει.

Ο κ. Χαρμπής, πέραν των εξελίξεων που αφορούν την προσφορά χείρας βοηθείας από τον Ιατρικό Σύλλογο προς το Γ.Ν. Άρτας, αναφέρεται και στους εμβολιασμούς, δηλώνοντας ότι όλα βαίνουν καλώς. “Οι εμβολιασμοί έχουν αυξηθεί σε πολύ μεγάλο ποσοστό πανελλαδικά, το ίδιο ισχύει και για την Άρτα. Οι πολίτες με ρωτούν αν μετά τον εμβολιασμό μπορούν να έρχονται σε επαφή με τα οικεία τους πρόσωπα. Τους απαντώ ότι μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου κι αφού περάσουν περίπου δεκαπέντε ημέρες, τότε μόνο μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς. Και φυσικά πρέπει να συνεχίζουν να τηρούν ευλαβικά τα μέτρα κατά της πανδημίας!”

Άλλο ένα θέμα που ο κ. Χαρμπής θέλησε να επισημάνει, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί του, είναι η οικονομική βοήθεια που πρέπει επιτέλους να δώσει το κράτος και στους ιδιώτες γιατρούς εν μέσω πανδημίας, μιας που τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί δεν αποτελούν σημαντική οικονομική ελάφρυνση. “Οι ιδιώτες γιατροί εδώ και ένα χρόνο προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα ιατρεία τους πολλές φορές αφιλοκερδώς, καταναλώνοντας όλα όσα χρειάζονται για την ατομική τους προστασία πληρώνοντάς τα οι ίδιοι, μάσκες, γάντια, στολές, ενώ πολλές φορές παρακολουθώντας ασθενείς που έχουν νοσήσει από COVID και είναι σπίτι τους αλλά χρειάζονται παρακολούθηση, οι ίδιοι οι γιατροί ακυρώνουν άλλα ραντεβού τους με αποτέλεσμα και να χάνουν έσοδα, αλλά και να πηγαίνει προς τα πίσω η εργασία τους. Το κράτος θα έπρεπε να μεριμνήσει και για τους ιδιώτες γιατρούς, διότι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους τόσο καιρό χωρίς να αμείβονται επαρκώς”, δήλωσε ο κ. Χαρμπής όντας απογοητευμένος που το κράτος δεν έχει μεριμνήσει ακόμη για τους ιδιώτες γιατρούς προσφέροντας κάποια ουσιαστική οικονομική ελάφρυνση.

Ακούστε παρακάτω το μήνυμα που στέλνει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Άρτας προς τη διοίκηση του Γ.Ν. Άρτας





img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ









img