Αναρτήθηκε στις:18-04-24 15:47

Συζήτηση για Open Mall: Προτάθηκε ακόμα και η διακοπή του έργου!


Χρ. Σιαφάκας: «Αν το έργο διακοπεί, θα πρέπει να επιστραφεί η χρηματοδότηση»



Σε μια κατάμεστη αίθουσα από φορείς, επαγγελματίες και πολίτες, πραγματοποιήθηκε χθες στο Επιμελητήριο Άρτας μια ανοιχτή συζήτηση, η οποία διοργανώθηκε από τον Δήμο Αρταίων και τον Εμπορικό Σύλλογο Άρτας. Κεντρικό θέμα της συζήτησης ήταν το έργο Open Mall, ένα μεγάλο εγχείρημα αξίας 15 εκατομμυρίων ευρώ που στοχεύει στην ανάπλαση του κεντρικού ιστού της πόλης της Άρτας σε έκταση περίπου 25 χιλ. τετραγωνικών. Πολλές ήταν οι αντιδράσεις από τους επαγγελματίες και κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι ζήτησαν ακόμη και τη διακοπή του έργου, επισημαίνοντας πως πρόκειται για κακοτεχνία και μέχρι στιγμής το αποτέλεσμα δεν είναι το αναμενόμενο.

Στην αρχή της συζήτησης, ο Δήμαρχος Αρταίων, Χριστόφορος Σιαφάκας, προέβη σε σημαντικές ανακοινώσεις, αφού αναφέρθηκε στην πρόοδο του έργου και στον τρόπο που επηρεάζει τη ζωή των κατοίκων, ζητώντας τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και επαγγελματιών και πολιτών για να ολοκληρωθεί το έργο με επιτυχία. Το πρώτο κομμάτι του έργου, από το Μονοπλιό μέχρι τον Άγιο Γεώργιο, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη καθώς λείπουν οι φυτεύσεις δένδρων, ο φωτισμός κ.α. με τον Δήμαρχο να εκφράζει την αισιοδοξία του για επιτυχή ολοκλήρωση του έργου στο προβλεπόμενο χρονικό πλαίσιο.

Σημαντικό μέρος της συζήτησης αφιερώθηκε και στο δεύτερο κομμάτι του έργου, το οποίο ξεκίνησε τον περασμένο Φεβρουάριο από τις δύο πλατείες, Μονοπωλίου και Αγίου Δημητρίου, με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης 4 μηνών. Ο Δήμαρχος εξέφρασε την ανάγκη για ταχεία πρόοδο και προσπάθεια ώστε να αποφευχθούν απώλειες από τους επαγγελματίες, και επισήμανε τη σημασία της τσιμεντόστρωσης προκειμένου να ολοκληρωθεί σε 3-4 εβδομάδες. Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, όπως σημείωσε ο κ. Σιαφάκας, προβλέπει την ολοκλήρωση του έργου έως το τέλος του 2025.

Ενδιαφέρον παρουσίασε, επίσης, η διαδικασία που προηγήθηκε του έργου, με τον κ. Σιαφάκα να υπογραμμίζει ότι προήλθε από έναν ανοιχτό διεθνή ηλεκτρονικό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό το 2020 και περιείχε όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να υλοποιηθεί. Για να αξιολογήσουμε το έργο, τόνισε ο Δήμαρχος θα πρέπει να ολοκληρωθεί πρώτα, ενώ πρόσθεσε ότι καθημερινά πραγματοποιούνται μικρές αλλαγές. Για να υπάρξουν μεγάλες αλλαγές, σημείωσε, θα πρέπει να τροποποιηθεί η μελέτη, αλλά η βασική φιλοσοφία θα παραμείνει η ίδια. Επιπλέον, αν το έργο διακοπεί, θα πρέπει να επιστραφεί η χρηματοδότηση, μια δύσκολη απόφαση σύμφωνα με τον Δήμαρχο.

Η πρόταση της Δημοτικής Αρχής, όπως υπογράμμισε ο κ. Σιαφάκας, είναι να ολοκληρωθεί το έργο το συντομότερο δυνατόν, με την υποστήριξη όλων των τεχνικών υπηρεσιών, επαγγελματιών, Εμπορικού Συλλόγου και πολιτών. Στη συνέχεια, πρόσθεσε, ότι θα αξιολογηθεί το αποτέλεσμα μετά από δύο χρόνια, και αν δεν είναι ικανοποιητικό, θα είναι ευκολότερο και φθηνότερο για να γίνουν αλλαγές.

Τέλος, ο Δήμαρχος επεσήμανε, για άλλη μια φορά, την ανάγκη για συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και πολιτών για την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου, εκφράζοντας την ελπίδα ότι με υπομονή και συνεργασία θα επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί για τη βελτίωση του κέντρου της πόλης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας, Δημήτρης Χουλιάρας, επεσήμανε ότι «τον Μάιο του 2019 εγκρίθηκε η πρόταση του Δήμου Αρταίων και του Εμπορικού Συλλόγου για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για το Open Mall. Το καλοκαίρι του 2021, η μελέτη βγήκε σε διαβούλευση και όλοι οι φορείς της πόλης καλέστηκαν να φέρουν τις προτάσεις σχετικά με διορθώσεις στο σχεδιασμό. Μόνο ο Εμπορικός Σύλλογος και άλλοι 2 φορείς συμμετείχαν τότε στη διαδικασία. Δυστυχώς, όμως, οι προτάσεις δεν έγιναν αποδεκτές από την Δημοτική Αρχή. Το φθινόπωρο του 2021, η μελέτη επανήλθε στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου και κλήθηκαν πολλοί φορείς. Αν η μισή προσπάθεια που γίνεται σήμερα είχε γίνει το 2021, το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό. Το 2021 ήμασταν γραφικοί στον Εμπορικό Σύλλογο που κάναμε προτάσεις επί της μελέτης, αλλά κανένας δεν πήγαινε κόντρα στην τότε Δημοτική Αρχή». Επιπλέον, ο κ. Χουλιάρας επισήμανε ότι ο Εμπορικός Σύλλογος δεν έχει την αποκλειστική ευθύνη για την υλοποίηση του έργου, αλλά αυτή ανήκει στο Δήμο Αρταίων, προσθέτοντας τα εξής: «Ο Εμπορικός Σύλλογος την μοναδική υπογραφή που έχει βάλει είναι για να ενταχθούμε στο έργο, στα υπόλοιπα είχε επικουρική συμμετοχή και το όραμα ήταν να γίνει η ανάπλαση όλης της αγοράς και των καταστημάτων σε ένα πολύ ωραίο περιβάλλον. Από κει και πέρα αν η Δημοτική Αρχή ή οποιοσδήποτε πήραν άλλη μελέτη ή δεν άκουσαν τις προτάσεις του Εμπορικού Συλλόγου δεν είμαστε οι αρμόδιοι να απαντήσουμε γιατί δεν έγινε. Εμείς το χρέος μας το κάναμε».

Ωστόσο, οι δηλώσεις που ακολούθησαν από τους βουλευτές του Νομού, φορείς, επαγγελματίες και πολίτες κατέδειξαν ομόφωνα την αντίθεσή τους προς το εν λόγω έργο, εκφράζοντας την ανάγκη για ριζικές αλλαγές. Συγκεκριμένα, ζήτησαν την απομάκρυνση ή τη μείωση των ζαρτινιέρων (ογκόλιθων), ενώ κάποιοι πρότειναν ακόμα και την πλήρη διακοπή του έργου. Η κοινή θέση προέκυψε λόγω των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν από την έναρξη του έργου στα καταστήματά τους και τις οικίες τους. Επιπλέον, εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την έλλειψη ενημέρωσης, κάνοντας λόγο για προχειροδουλειά και προχειροκατασκευή που διαπιστώθηκαν σε σχέση με τα αρχικά σχέδια που περιλαμβάνονταν στη μελέτη.



img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ







img



img