Αναρτήθηκε στις:07-10-20 18:55

Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη: «Όλες οι προτάσεις ανάδειξης και ανάπτυξης του κάθε τόπου θα υλοποιηθούν στο ακέραιο!»


Στην Άρτα η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»Της Ειρήνης Κατσούλα


Την πόλη μας επισκέφτηκε την Τετάρτη η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου- Δασκαλάκη, στα πλαίσια σύσκεψης με τους τέσσερις Δημάρχους του νομού μας, καθώς και με άλλους θεσμικούς φορείς της περιοχής μας. Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η προετοιμασία της Άρτας για τους εορτασμούς των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, όπου όλοι οι φορείς συζήτησαν εκτενώς με την κα Αγγελοπούλου και τους συνεργάτες της τις προτάσεις τους για τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, αλλά και την υλοποίηση δράσεων για τη συμπλήρωση διακοσίων χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του ‘21. Μετά το πέρας της σύσκεψης, η Πρόεδρος της Επιτροπής ξεναγήθηκε στην Παρηγορήτισσα, το Ιστορικό Μουσείο «Σκουφά» και το Γεφύρι, ενώ περπάτησε και στον πεζόδρομο της Σκουφά κάνοντας μια σύντομη βόλτα στο κέντρο της πόλης μας.

Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της για την Άρτα και την ιστορία της έδειξε η κα Αγγελοπούλου, η οποία αποδείχτηκε γνώστης της ιστορίας του τόπου μας, αφήνοντας άναυδους τους παρευρισκομένους. Μάλιστα, η κα Αγγελοπούλου γνώριζε με κάθε λεπτομέρεια μύθους και θρύλους της παράδοσής μας για την Παρηγορήτισσα και το Γεφύρι της Άρτας, ζητώντας να μάθει ακόμη περισσότερα για αυτούς.

Οι Δήμαρχοι Αρταίων, Νικολάου Σκουφά, Γεωργίου Καραισκάκη και Κεντρικών Τζουμέρκων επεσήμαναν ότι όλες οι προτάσεις που στάλθηκαν στην Επιτροπή και από τους τέσσερις δημάρχους είναι ουσιαστικές και ότι στόχος είναι να υλοποιηθούν όλες, κι όχι απλά να κατατεθούν για το «φαίνεσθαι». Για το λόγο αυτό ζήτησαν από την Επιτροπή να «αγκαλιάσει» τις δράσεις αυτές, ώστε να πραγματοποιηθούν υπό την αιγίδα της. Ζήτησαν επιπλέον την επιστημονική και τεχνική υποστήριξη της Επιτροπής για να μπορέσουν να υλοποιηθούν οι συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες.


Η κα Αγγελοπούλου ευχαρίστησε και τους τέσσερις Δημάρχους του νομού μας για τις πολλές και ενδιαφέρουσες προτάσεις τους- προτάσεις που η ίδια έχει στα χέρια της εδώ και καιρό και τις οποίες έχει μελετήσει εκτενώς- και, απευθυνόμενη προς αυτούς, επεσήμανε τα εξής «Ο εορτασμός των διακοσίων χρόνων είναι ένας εορτασμός που αφορά όλη την Ελλάδα και η προβολή του κάθε τόπου μας αφορά όλους, και για την Επιτροπή το κεντρικό στοίχημα είναι να δείξετε με τις προτάσεις σας -προτάσεις που, όπως είδα, φανερώνουν την υπερηφάνεια σας ως Αρτινοί και το όραμά σας για το μέλλον του τόπου σας- ότι ως Έλληνες σε αυτήν τη μικρή αλλά ΜΕΓΑΛΗ Ελλάδα θυμόμαστε και σεβόμαστε την ιστορία μας, τιμάμε τα μέρη και τους ανθρώπους μας σε κάθε γωνιά της χώρας μας και την αναδεικνύουμε ως μια σύγχρονη χώρα με βαρύ παρελθόν. Και δεν είναι μόνο αυτή η ταυτότητά της σήμερα, αλλά η ταυτότητά της είναι ότι με τη δύναμη του ένδοξου παρελθόντος συστρατευόμαστε για να δείξουμε σε όλους γύρω μας μια νέα χώρα και να περιγράψουμε ποιο επιθυμούμε να είναι το μέλλον μας! Από εδώ ξεκίνησε η Φιλική Εταιρεία, η περιοχή σας έχει καταγραφεί στα βιβλία της ιστορίας και θα την προβάλλουμε όπως της αξίζει. Στόχος της Επιτροπής είναι να αναδείξουμε τα ιστορικά τοπόσημα και να προβάλλουμε την ενότητα της Ελλάδας, οι διχασμοί μόνο πίσω μας έχουν πάει κατά το παρελθόν».

Μείζονος σημασίας δήλωση είναι αυτή που έκανε η κα Αγγελοπούλου, τονίζοντας τα εξής «Οι άνθρωποι που λένε λόγια πρέπει να τα εννοούν… Αυτή τη στιγμή δεσμεύομαι να πω πως όλες οι προτάσεις, ιδιαίτερα αυτές ανάδειξης της ιστορίας μας και ανάπτυξης της κληρονομιάς μας, θα υλοποιηθούν όλες. Εμείς ως Επιτροπή φυσικά δεν παίρνουμε χρήματα από την Πολιτεία, αλλά κινούμαστε μόνο με χορηγίες και από το νομισματικό πρόγραμμα, όπου θα δείξουμε με νομίσματα εικόνες της Ελλάδας σε όλον τον κόσμο που θα έχουν τεράστια συλλεκτική αξία. Από ’κει και πέρα, θεωρώ ότι κάποιες δράσεις, ανεξάρτητα από τα οικονομικά μας, πρέπει να γίνουν αν θέλουμε να ανοίξουμε ένα παράθυρο στο μέλλον και να δείξουμε την Ελλάδα όπως τη φανταζόμαστε στα πλαίσια της στρατηγικής που ακολουθούμε ως χώρα. Για το λόγο αυτό, εμείς ως Επιτροπή λέμε να μην ξοδευτούν χρήματα σε φιέστες και εορτασμούς που δεν έχουν διάρκεια, αλλά σε τόσο δύσκολες εποχές όπως η σημερινή, να δείξουμε σε όλον τον κόσμο ότι όσα χρήματα ξοδευτούν, θα πάνε σε δράσεις που θα μείνουν και θα αναδείξουν τον τόπο».


Με αφορμή την εκτενέστατη συζήτηση για τις προτάσεις που έχουν καταθέσει οι Δήμοι της Άρτας για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, ο Δήμαρχος Γεωργίου Καραισκάκη, Περικλής Μίγδος, επανέφερε το θέμα της ανέγερσης του αγάλματος του Αρχιστράτηγου της Επανάστασης στα όρια των Δήμων Αρταίων και Γεωργίου Καραισκάκη ζητώντας τη μεσολάβηση της κας Αγγελοπούλου. «Ζητάμε την υποστήριξή σας για το θέμα αυτό, αφού και οι δύο Δήμοι χρειάζονται χρηματοοικονομική ενίσχυση για το έργο». Η Πρόεδρος της Επιτροπής εξήγησε ότι απαιτείται χορηγός για έργα σαν αυτό, κι εφόσον βρεθεί από τους δύο Δήμους ένας χορηγός που να αναλάβει το κόστος της υλοποίησης του έργου, τότε με χαρά η Επιτροπή θα το εντάξει στο πρόγραμμά της και θα υλοποιηθεί υπό την αιγίδα της. «Αυτή τη στιγμή, η Επιτροπή δεν μπορεί να μιλήσει για οικονομική ενίσχυση χωρίς περαιτέρω εξέταση των οικονομικών στοιχείων της Επιτροπής, αν περισσεύουν κάποια χρήματα ή όχι, αν όμως βρείτε χορηγούς, εμείς είμαστε εδώ να σας στηρίξουμε και να σας βοηθήσουμε”.

Τέλος, σημαντική ήταν και η παρέμβαση του Δημάρχου Αρταίων με στόχο τον καλύτερο φωτισμό των μνημείων του τόπου μας, όπως το Γεφύρι της Άρτας και η Παρηγορήτισσα, ένα θέμα το οποίο έχουμε δημοσιογραφικά αναδείξει και στο παρελθόν, ότι δηλαδή ο κακός και ελλιπής φωτισμός δεν αναδεικνύουν τα μνημεία του τόπου μας, αλλά αντίθετα υποβιβάζουν την πολιτιστική αξία τους. «Δεν είναι μόνο η Ακρόπολη, θα θέλαμε κι εμείς να φωτίσουμε σωστά τα μνημεία μας, θα θέλαμε λοιπόν μια παρέμβαση στην κα Μενδώνη και όποια άλλη βοήθεια μπορείτε μέσω των συνεργατών σας να μας προσφέρετε, ώστε να φωτιστούν τα μνημεία μας περισσότερο αναδεικνύοντας την αίγλη τους». Εν κατακλείδι, η Πρόεδρος και οι συνεργάτες της υποσχέθηκαν ότι θα παράσχουν στο Δήμο Αρταίων κάθε δυνατή βοήθεια.img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ