Αναρτήθηκε στις:13-10-20 15:42

Αντιπολίτευση Δήμου Αρταίων: Η εποχή των «Ηγεμόνων» έχει παρέλθει προ πολλού! - Απάντηση Δημοτικής Αρχής


Τέσσερις παρατάξεις της αντιπολίτευση του Δήμου Αρταίων εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση μετά την αποχή τους από το Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν: «Η σημερινή απουσία μας από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, έχει τον χαρακτήρα της καταγγελίας μας στις πρακτικές του κ. Δημάρχου. Αφού η αντιπολίτευση του είναι άχρηστη, ας συνομιλεί με τα άδεια έδρανα. Ο ίδιος φέρει ακέραιη την ευθύνη γι΄αυτό. Ίσως έτσι αντιληφθεί, τόσο ο ίδιος, όσο και οι συνοδοιπόροι του, ότι η εποχή των «Ηγεμόνων» έχει παρέλθει προ πολλού!». Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Μετά από αρκετό καιρό που έχει να συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο Άρτας κι ενώ έτρεχαν σημαντικά τοπικά ζητήματα που όφειλαν να συζητηθούν στην ώρα τους – ειδικά μετά το θάνατο νεαρού συμπολίτη μας πάνω στα κιγκλιδώματα της περιφερειακής οδού- η παρούσα Δημοτική Αρχή, που αρέσκεται στα επικοινωνιακά κόλπα, επέλεξε να κάνει τη συνεδρίαση αυτή υπό το «φως» των πρόσφατων και συντονισμένων «μεταγραφών» δημοτικών συμβούλων και των αντίστοιχων συνδιαλλαγών και λοιπών υπόγειων διαδρομών, που ως στόχο έχουν την αλλοίωση των συσχετισμών εντός του δημοτικού συμβουλίου για την επίτευξη τεχνιτών πλειοψηφιών προς όφελός της. Οι αντιδεοντολογικές αυτές ενέργειες του Δημάρχου, αποδεικνύουν την έλλειψη σεβασμού από μέρους του στο θεσμικό ρόλο της αντιπολίτευσης, στη δημοκρατική και διαφανή λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου και καταδεικνύουν επίσης την πρόθεσή του να αλλοιώσει αυτό που ο λαός της Άρτας επέλεξε στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές.

Αν ο κ. Δήμαρχος θεωρεί ότι η αρτινή κοινωνία πρέπει να διέπεται και να γαλουχείται από αρχές και πρακτικές ιδιοτέλειας, αμοραλισμού και ικανοποίησης μικρών και μεγαλύτερων συμφερόντων, τότε ας συνεχίσει. Αφού άνοιξε τον «ασκό του Αιόλου» ας αποδεχτεί και τις συνέπειες.

Ο Δήμος μας, για να βγει από το τέλμα και να πάει επιτέλους μπροστά, χρειάζεται καλή πρόθεση, συνεργασία και σεβασμό στην αυτοτελή παρουσία, σκέψη και δράση του καθενός δημοτικού συμβούλου και της καθεμιάς δημοτικής παράταξης. Χρειάζεται δημοκρατία και διαφάνεια. Όχι τακτικισμούς, τρικλοποδιές και υπόγεια αλισβερίσια.

Πολλές φορές στο παρελθόν υποτιμήθηκε και απαξιώθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο, όταν κρίσιμα ζητήματα του Δήμου μας δεν περνούσαν καν προς συζήτηση μέσα από αυτό ή ερχόταν εκ των υστέρων και πολλές φορές υπήρξαμε μάρτυρες της αλαζονικής και αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς του Δημάρχου, τις οποίες και καταγγείλαμε. Και πολλές άλλες φορές επίσης δείξαμε μεγαλοθυμία και καλή πίστη, γιατί σκοπός μας είναι η εύρυθμη και ομαλή λειτουργία του Δήμου, αλλά δυστυχώς η πρόθεσή μας αυτή δεν εκτιμήθηκε.

Η σημερινή απουσία μας από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, έχει τον χαρακτήρα της καταγγελίας μας στις παραπάνω πρακτικές του κ. Δημάρχου. Αφού η αντιπολίτευση του είναι άχρηστη, ας συνομιλεί με τα άδεια έδρανα. Ο ίδιος φέρει ακέραιη την ευθύνη γι' αυτό. Ίσως έτσι αντιληφθεί, τόσο ο ίδιος, όσο και οι συνοδοιπόροι του, ότι η εποχή των «Ηγεμόνων» έχει παρέλθει προ πολλού!

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ (Τζένη Ταπρατζή- Κοίλια)

ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ (Γιάννης Παπαλέξης)

ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ (Γιώργος Μπαλάγκας)

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ (Λίτσα Κιτσαντά)».Δημοτική Αρχή: Οι παρατάξεις επέλεξαν τα δικά τους προβλήματα να τα κάνουν προβλήματα του Δήμου


Αναφορικά, με τους ισχυρισμούς των Παρατάξεων της Αντιπολίτευσης όπου έκαναν λόγο για δήθεν παράτυπες διαδικασίες στην διαδικασία ανεξαρτητοποίησης δύο δημοτικών συμβούλων, γεγονός που δεν αφορά εξ αντικειμένου τα θέματα της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, διευκρινίζονται τα εξής:

Είναι αυτονόητο για την Δημοτική Αρχή ότι οι όποιες διαδικασίες ακολουθήθηκαν ήταν σύμφωνες με το πνεύμα αλλά και τον τύπο του Νόμου. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους Νόμους 3852/2010 και 4623/2019 ισχύουν τα εξής: «Oι Δημοτικοί Σύμβουλοι δύνανται να ανεξαρτητοποιηθούν με δική τους πρωτοβουλία από τη δημοτική παράταξη στην οποία ανήκουν, μέσω υποβολής γραπτής δήλωσής τους προς το προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου. Ύστερα ακολουθεί ανακοίνωση στο Δημοτικό Συμβούλιο και κοινοποίηση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος μπορεί να ορισθεί ή να παραμείνει Αντιδήμαρχος χωρίς αντιμισθία». Ως εκ τούτου εύλογα αναρωτιέται κανείς:

• Θεωρούν ωφέλιμο για τον τόπο να μεταφέρουν τα προβλήματα των παρατάξεων τους στο Δημοτικό Συμβούλιο; Θεωρούν ωφέλιμο τα προβλήματα του «σπιτιού τους» να τα κάνουν προβλήματα της Άρτας; Γιατί η επιλογή τους να μην προσέλθουν στο Δημοτικό Συμβούλιο αυτό αποδεικνύει.

• Είναι ηθικά ορθό να συκοφαντούν δικές τους επιλογές για δήθεν συναλλαγές κάτω από το τραπέζι, ενώ ξέρουν καλά ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο;

• Είναι πολιτικά ορθό, να κατηγορείται ο Δήμαρχος για «ηγεμονία», ενώ έχει προτείνει πολλές φορές στους επικεφαλής όλων των παρατάξεων μία σειρά από συνεργασίες, κοινά ψηφίσματα κλπ και κάποιοι για δικούς τους μικροκομματικούς λόγους αρνούνται;

Κοντά στον νου και η γνώση. Όλοι οι Αρτινοί γνωρίζουν τι είναι αυτό που έχει πειράξει τους επικεφαλής. Αυτό που δεν γνώριζαν και, δυστυχώς, έμαθαν είναι ότι μπορούν ακόμη και να ματαιώσουν κρίσιμες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου που αφορούν όλη την Άρτα για το δικό τους γινάτι.

Τους καλούμε να αναθεωρήσουν τη στάση τους αυτή. Η Δημοτική Αρχή επιδιώκει τον διάλογο και την συνεργασία με όλους. Γιατί η «Εθνική Άρτας» είναι το καλύτερο όλων μας.img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ