Αναρτήθηκε στις:13-10-20 19:43

«Πυρωμένα Βέλη» Γιάννη Παπαλέξη και Τζένης Ταπραντζή- Κοίλια σε Χρήστο Τσιρογιάννη


Της Ειρήνης Κατσούλα«Ο κόμπος έφτασε στο χτένι» δηλώνουν οι Επικεφαλής της Αντιπολίτευσης στο Δήμο Αρταίων και λύνουν τη σιωπή τους, μετά από Ιώβεια υπομονή. Όπως είναι γνωστό, οι παρατάξεις της Αντιπολίτευσης απείχαν χθες από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων, σε μια προσπάθεια να «ταρακουνήσουν» το Δήμαρχο και τον Πρόεδρο του ΔΣ, μεταφέροντας με τη στάση τους τόσο στους ίδιους όσο και στους δημότες της Άρτας το ηχηρό μήνυμα ότι η Αντιπολίτευση φέρει ουσιαστικό ρόλο μέσα στα ΔΣ, δεν είναι απλώς «μια γλάστρα» σε μια γωνιά, μόνο και μόνο επειδή κάποιοι φορείς καταπατώντας το δημοκρατικό πολίτευμα προσπαθούν έτσι να την παρουσιάσουν, όπως δηλώνουν χαρακτηριστικά ο κ. Παπαλέξης και η κα Ταπραντζή.

«Οι δημότες της Άρτας μας ψήφισαν και μας εξέλεξαν για να τους εκπροσωπούμε σε όλα τα σημαντικά αλλά και ασήμαντα θέματα του Δήμου μας, και κανείς φορέας -ούτε ακόμη ο πρώτος Δημότης της πόλης – δεν έχει το δικαίωμα να μας ακυρώσει το θεσμικό μας ρόλο, γιατί για όλους εμάς η συμμετοχή μας στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν αποτελεί απλά μια ευκαιρία για αυτοπροβολή μέσω των social media, όπως του facebook, αλλά μια βαρύνουσα υποχρέωση προς όλους όσους μας τίμησαν με την ψήφο τους, αλλά ακόμη και προς αυτούς που δεν μας τίμησαν, αφού όλοι μας ζούμε σε μια χώρα πολίτευμα της οποίας είναι η Δημοκρατία, κι όχι η μοναρχία, και θεμελιώδες χαρακτηριστικό της Δημοκρατίας είναι ο αντίλογος και η διαφορετική άποψη. Οι πολίτες πια πρέπει να μάθουν την αλήθεια: ο Δήμαρχος και ο Πρόεδρος του ΔΣ δεν σέβονται τον θεσμικό μας ρόλο, δεν ζητάνε καν την Αληθινή άποψή μας, την Αληθινή κρίση μας, αλλά χρησιμοποιούμαστε για να “περνάνε” στο Δημοτικό Συμβούλιο τα θέματα που έχουν ήδη προαποφασίσει στην Οικονομική Επιτροπή», δηλώνουν από κοινού δύο από τους Επικεφαλής της Αντιπολίτευσης, η Τζένη Ταπραντζή- Κοίλια και ο Γιάννης Παπαλέξης, εκπροσωπώντας με τη δήλωσή τους αυτή και τους άλλους τρεις επικεφαλής. “Ο νόμος που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ όριζε να βρίσκονται συνεργασίες και συναινέσεις μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, με στόχο την δικαιότερη και ορθότερη λήψη αποφάσεων προς όφελος της πόλης και των δημοτών, και αυτό είναι το χρέος του κάθε Δημάρχου, να προσπαθεί δηλαδή να πετύχει συνεργασίες με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Κι επειδή ο Δήμαρχος δεν μπορεί να επιτύχει να έχει χωρίς συνεργασίες την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο νόμος του έχει δώσει το δικαίωμα να περνά από την Οικονομική Επιτροπή όλες τις αποφάσεις, η οποία είναι ένα μικρό όργανο διορισμένο από τον κάθε Δήμαρχο, οπότε ο Δήμαρχος μπορεί να αποφασίζει μόνος του για όλα. Η συγκεκριμένη τακτική στερείται δημοκρατικής νομιμοποίησης των αποφάσεων, με αποτέλεσμα να δίνει στο Δήμαρχο το δικαίωμα να νομίζει ότι είναι ηγεμόνας, ότι τα κάνει όλα μόνος του και δεν έχει γνώμη η αντιπολίτευση για τα θέματα που περνάνε. Στην Οικονομική Επιτροπή υπάρχουν μόνο τρία άτομα από την Αντιπολίτευση, έχουν την πλειοψηφία, “κάνουν ό,τι θέλουν κι όλα μια χαρά”! Ο Δήμαρχος δεν μας εξηγεί ποτέ, δεν ζητάει καν τη γνώμη μας, αλλά με διαδικασίες εξπρές περνάει τα θέματα έχοντας την πλειοψηφία στην Οικονομική Επιτροπή. Ο νόμος του δίνει το δικαίωμα αυτό, όμως αν ήταν σωστός Δήμαρχος, θα έφερνε τα θέματα προς ψήφιση στο ΔΣ, αλλά εκεί ξέρει ότι δεν θα έχει την πλειοψηφία, οπότε τα περνάει από την “πίσω πόρτα”…»

Όσον αφορά τα “σημαντικά θέματα” που δηλώνει ο Δήμαρχος Αρταίων ότι επρόκειτο να συζητηθούν στη χθεσινή συνεδρίαση, θέματα με “κρίσιμες αποφάσεις που ματαιώθηκαν λόγω της αποχής της Αντιπολίτευσης από τη συνεδρίαση”, η κα Ταπραντζή και ο κ. Παπαλέξης σηκώνουν το πέπλο που κρύβει την αλήθεια και δηλώνουν “Μιλάμε για ουσιαστική και πέρα από κάθε φαντασία υποβάθμιση του Δημοτικού Συμβουλίου, πηγαίνουμε εκεί και βλέπουμε έκπληκτοι ότι όλες οι αποφάσεις για τα σημαντικά θέματα και προβλήματα του δήμου μας έχουν ήδη ληφθεί από την Οικονομική Επιτροπή κι εμείς απλά λέμε τη γνώμη μας για ανούσια θέματα. Λέμε “όχι” για ένα θέμα και η απάντηση που παίρνουμε είναι : μπορεί να λέτε “όχι” αλλά το θέμα έχει ήδη ψηφιστεί στην Οικονομική Επιτροπή, οπότε το θέμα περνάει. Φτάσαμε σε ένα σημείο να μας “δουλεύει” κιόλας ο Δήμαρχος, λέγοντας ο ίδιος ότι η παράταξή του είναι η Εθνική Άρτας, ότι δεν έχει ανάγκη την Αντιπολίτευση κι αποφασίζει μόνος του. Έχει απαξιώσει το θεσμό και το ρόλο του Δημοτικού Συμβουλίου. Είχαμε τρεις μήνες να συνεδριάσουμε και χθες είχαμε στη λίστα 15 θέματα να συζητήσουμε, από τα οποία τα 13 δεν χρειάζονταν καθόλου συζήτηση… Κανονικά θα έπρεπε να είχαμε τριακόσια πενήντα θέματα να συζητήσουμε, όχι δεκαπέντε. Περνάνε όλα από τις “πίσω πόρτες” κι εμείς δεν παίρνουμε χαμπάρι τίποτε. Έχει υποβαθμίσει μέχρι εσχάτων το Δημοτικό Συμβούλιο! Έχουν βρει αφορμή τον COVID-19 και κάνουμε διαρκώς συμβούλια τηλεφωνικά. Τουλάχιστον τριάντα τηλεφωνικά συμβούλια έχουμε κάνει μέχρι τώρα, μας παίρνει τηλέφωνο ο Πρόεδρος του ΔΣ, Κώστας Τράμπας, και μας λέει “έλα, δυο τρία θεματάκια να περάσουμε τηλεφωνικά…!”, δεν γίνεται έτσι η δουλειά, φαίνεται ότι τα πράγματα δεν λειτουργούν σωστά! Για να είσαι σεβαστός, πρέπει να βρεις τρόπο να είσαι και αποδεκτός κι όχι να χρησιμοποιείς μέσα και μεθόδους που δεν αρμόζουν για να περνάς τη δουλειά σου. Αντίθετα, το να προσπαθεί ο Χρήστος Τσιρογιάννης με δέλεαρ και υποσχέσεις να πετύχει να έχει με το μέρος του Δημοτικούς Συμβούλους της αντιπολίτευσης είναι λάθος του και τελικά θα του δημιουργήσει και προβλήματα, γιατί οι δημότες βλέπουν την αλήθεια, ότι δηλαδή χρησιμοποιεί λανθασμένες μεθόδους για να προσελκύσει τη στήριξη μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο και μάλιστα με λανθασμένες κι αντιδημοκρατικές μεθόδους, εκτός κι αν το facebook θεωρείται πια ένα “θεσμικό όργανο” κι εμείς δεν το γνωρίζουμε...Ποιος Δήμαρχος σε όλη την Ελλάδα συμπεριφέρεται έτσι, να δηλώνει μέσω facebook την ανεξαρτητοποίηση Δημοτικών Συμβούλων άλλων παρατάξεων και ότι ορίζει έναν εξ αυτών ως Αντιδήμαρχο, ενώ δεν έχει ενημερώσει πριν το Δημοτικό του Συμβούλιο;;;”

Και συνεχίζουν ευθαρσώς να δηλώνουν πως αν δεν αλλάξει τη στάση του ο Δήμαρχος Αρταίων, τότε θα τους βρει όλους συσπειρωμένους μπροστά του σαν ένα άρρηκτο τείχος. “Το ότι κατάφερε πέντε διαφορετικοί συνδυασμοί, με διαφορετική ιδεολογία, να συσπειρωθούν εναντίον του και να πουν “δεν πάει άλλο”, είναι πρωτοφανές. Κι αν συνεχίσει έτσι, να μας αγνοεί επιδεικτικά, να μας ειρωνεύεται, να χρησιμοποιεί τεχνάσματα για να περνάει αποφάσεις εν ερήμην μας, τότε αυτό που θα καταφέρει στο τέλος θα είναι να συσπειρωθεί όλη η Αντιπολίτευση σε ένα κοινό ψηφοδέλτιο” δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Παπαλέξης, επισημαίνοντας τα εξής “Κατά την άποψή μου δεν πολιτεύεται σωστά ο Χρήστος Τσιρογιάννης, δηλαδή δεν πολιτεύεται έτσι όπως πρέπει ώστε να μαζέψει γύρω του και κοντά του το Δημοτικό Συμβούλιο για κοινές αποφάσεις. Πρώτη φορά στα χρονικά του τόπου δεν πραγματοποιήθηκε Δημοτικό Συμβούλιο και η ευθύνη πρέπει να πέσει εκεί που αναλογεί! Παρακολουθώ εδώ και 25 χρόνια τα δημοτικά συμβούλια, ποτέ στο παρελθόν δεν έχει συμβεί κάτι ανάλογο, πέντε παρατάξεις, σύσσωμη η αντιπολίτευση να απέχει από τη συνεδρίαση! Εμείς φταίμε ή ο Δήμαρχος που έχει την ευθύνη για τη σωστή και εύρυθμη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου; Έτσι όπως κάνει, δεν θα ξαναγίνει Δημοτικό Συμβούλιο, θα τον αφήσουμε να πηγαίνει μόνος του εκεί, να αποφασίζει μόνος του και να τελειώνει το θέμα. Το ότι απείχαμε, ας τον προβληματίσει… κι όχι να λέει ότι κάναμε “ναζάκια”, νομίζει ότι όλα είναι έτσι απλά, επειδή του ήρθαν όλα εύκολα στη ζωή του, αλλά δεν είναι έτσι. Βγήκε Δήμαρχος χωρίς να το καταλάβει καν, και εν πάση περιπτώσει, οφείλει να συμμορφωθεί! Πρέπει να μάθει να σέβεται το ρόλο του καθενός και να προσπαθεί να βρει συναινέσεις κι όχι απλά να κάνει μεταγραφές στην “Εθνική Ελλάδας””.

Για το ίδιο θέμα, η κα Ταπραντζή δηλώνει πως ο ίδιος ο Δήμαρχος με τη στάση του προσβάλλει πρώτα απ’ όλους τους δικούς του Δημοτικούς Συμβούλους. “Όσον αφορά τις μεταγραφές, είναι μεταγραφές που μοναδικό τους στόχο έχουν να μας δείξει ότι αυτός είναι πάνω από όλους μας, ότι έχει τη δύναμη να φερθεί έτσι και το κάνει...Όμως δεν έχει καταλάβει ότι αυτή του η στάση προσβάλλει πρώτα τον ίδιο και μετά την ομάδα του, διότι τί περνάει στην ομάδα του και στους δημότες του;;; Ότι τελικά δεν υπήρχε κανείς άλλος άξιος στην παράταξή του να γίνει Αντιδήμαρχος και γι’ αυτό είπε να ψάξει να βρει από την Αντιπολίτευση; Ότι οι δικοί του Δημοτικοί Σύμβουλοι είναι ανίκανοι για το ρόλο αυτό και τελικά θέλησε να δοκιμάσει κάποιον που μια μέρα πριν έβαλε στην ομάδα του, χωρίς όμως καν αυτός ο ίδιος να έχει δοκιμαστεί αν βαδίζει στην πράξη με την ιδεολογία της παράταξής του κι όχι μόνο στα λόγια, και να έχει δοκιμαστεί επί το έργον;”

Σχετικά με τη “σειρά από συνεργασίες” και τη “χείρα συνεργασίας” που λέει ο Δήμαρχος Αρταίων ότι έχει τείνει πολλάκις προς την Αντιπολίτευση του Δήμου, οι Επικεφαλής των παρατάξεων της Αντιπολίτευσης αναφέρουν “Ο καθένας μπορεί να δηλώσει ό,τι θέλει, όμως από τις πράξεις μας φαίνεται στο τέλος στο κατά πόσο σεβόμαστε το θεσμό του Δημοτικού Συμβουλίου και ποιοι είμαστε.Η ντροπή κάποιες φορές χάνει και την έννοια της λέξης! Δεν μας έχει καλέσει ούτε μια φορά να συζητήσουμε διά ζώσης, να συναποφασίσουμε για τα θέματα του τόπου μας όλον αυτόν τον χρόνο, με εξαίρεση τους μετανάστες που τότε είδε τα δύσκολα και μας ήθελε για να μοιραστεί την ευθύνη. Είναι κρίμα ένας Δήμαρχος, που με τη συμπεριφορά του όφειλε να διδάσκει ήθος, τελικά αυτός με τόσο απροκάλυπτο τρόπο να προσπαθεί να δείξει ότι δεν έχει ανάγκη την αντιπολίτευση. Ας σταματήσει να λειτουργεί αλαζονικά, ας αφήσει τα επικοινωνιακά τρικ και τις ένα εκατομμύριο φωτογραφίες που έχει ανεβάσει στο facebook, να σοβαρευτεί και να κάνει σοβαρά έργα για την Άρτα. Να μαζευτεί και να δουλέψει σωστά, να δουλέψει σωστά και ο Πρόεδρος του ΔΣ, ώστε να αναβαθμιστεί το ΔΣ και να δώσει ρόλο αλλά και λόγο ύπαρξης και στις άλλες παρατάξεις εκεί μέσα. Δεν γίνεται για όλες τις εκδηλώσεις και τις επισκέψεις σημαντικών παραγόντων στην Άρτα, να μας στέλνουν προσκλήσεις πάντα στο παρά πέντε, με σκοπό πολλοί από εμάς να μην προλαβαίνουμε να έρθουμε ή να έχουμε προγραμματίσει άλλες υποχρεώσεις, ώστε να βγάζει φωτογραφίες μόνος του ο Τσιρογιάννης και να φαίνεται στην Άρτα ότι αυτός παράγει έργο κι εμείς δεν υπάρχουμε πουθενά. Ήρθε η Γιάννα Αγγελοπούλου στην Άρτα και δεν συζήτησε καν με το Δημοτικό Συμβούλιο προτάσεις και ιδέες για έργα και εκδηλώσεις στο δήμο μας, αλλά τις παρέδωσε μόνος του. Δεν μας έδωσε καν την ευκαιρία να εκφράσουμε και τις δικές μας ιδέες και προτάσεις, δεν μας σέβεται, απλά μας χρησιμοποιεί, και αυτό συμβαίνει εδώ και έναν ολόκληρο χρόνο για όλα τα θέματα. Έχει χαθεί το μέτρο συνεργασίας, δεν μας υπολογίζει, δεν ακούει την αντίθετη άποψη, δεν μας σέβεται, θέλει γύρω του μόνο ανθρώπους “yes men”, ανθρώπους που να του λένε σε όλα “ναι””.

Ο Λουδοβίκος 14ος συνήθιζε να λέει “L’ etat c’est moi” (Το κράτος είμαι εγώ), το ερώτημα που πρέπει να απασχολήσει τους δημότες της Άρτας στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ένα λοιπόν: το αν οι τέσσερις (με τη Λαϊκή Συσπείρωση να μένει αδιάφορη) έχουν άδικο κι ο ένας έχει δίκιο ή το αντίθετο, αν οι τέσσερις (Επικεφαλής της Αντιπολίτευσης) έχουν δίκιο… κι ο ένας (ο πρώτος Δημότης) πρέπει να θέσει τον εαυτό του υπό αμφισβήτηση για το αν οι ενέργειές του πράγματι προωθούν τη Δημοκρατία στον τόπο μας ή αν απλά από “γινάτι” προτιμά να δηλώνει άμοιρος ευθυνών μετατοπίζοντας την ευθύνη στην Αντιπολίτευση.img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ