Αναρτήθηκε στις:02-11-20 14:13

Τίμησαν τους εκτελεσθέντες από τους Γερμανούς στον Καταρράκτη Άρτας


Χρ. Χασιάκος: «Ημέρα μνήμης και απόδοσης τιμής σε όλους όσους έδωσαν το αίμα τους για την ελευθερία»Την 1η Νοεμβρίου 2020, πραγματοποιήθηκε στον Καταρράκτη Άρτας η εκδήλωση τιμής και μνήμης των εκτελεσθέντων Καταρρακτινών από τα στρατεύματα κατοχής και της πυρπόλησης του χωριού τον Οκτώβριο του 1943. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων Χρήστος Χασιάκος. Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Ιωάννης Φλώρος, Δημοσιογράφος, από την Μηλέα Καταρράκτη.


Χαιρετισμός Δημάρχου Κ. Τζουμέρκων


«Αιδεσιμώτατε. Κυρίες και Κύριοι.

Σήμερα είναι ημέρα μνήμης και τιμής για τους Καταρρακτινούς που έχασαν την ζωή τους τον Οκτώβριο του 1943 από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής. Λόγω της πανδημίας η συμμετοχή του κόσμου δεν είναι μεγάλη. Είμαστε όμως αρκετοί για να πούμε λίγα λόγια τιμής στους νεκρούς και να καταθέσουμε γι’ αυτούς δάφνινο στεφάνι.

Μας τιμούν με την παρουσία τους ͘ Ο Βουλευτής Άρτας Γεώργιος Στύλιος ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης. Ο Ανώτερος Διοικητής Φρουράς Άρτας, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Βορείων Τζουμέρκων, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Κεντρικών Τζουμέρκων , ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Θυμάτων και Φίλων θυμάτων Μαρτυρικού Χωριού Καταρράκτη Άρτας Δημήτριος Φλώρος και ο Πρόεδρος της Αδελφότητας των εν Αθήναις Καταρρακτινών Άρτας «Η Αγία Αικατερίνη» Ιωάννης Σκούτας.


Όλοι μας θυμόμαστε την μεγαλοπρέπεια της περυσινής εκδήλωσης στην οποία είχε παραστεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Φέτος είχαμε καλέσει να συμμετάσχει στην εκδήλωση τον Πρόεδρο της Βουλής κο Κωνσταντίνο Τασιούλα ο οποίος μας απάντησε ότι αδυνατεί να παρευρεθεί και θα τον εκπροσωπήσει στην εκδήλωσή μας ο Βουλευτής Γεώργιος Στύλιος.

Τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής έκαψαν σπίτια, εκκλησίες, σχολεία και σκότωσαν άοπλους κατοίκους, όχι μόνο στον Καταρράκτη αλλά σε όλα τα χωριά του Δήμου μας.

Κατέστρεψαν ολικώς ή μερικώς το 40% των οικοδομών των οικισμών του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων. Στην Δημοτική Ενότητα Αγνάντων το ποσοστό αυτό ήταν 57%.


Κάθε φορά που θα γίνεται αυτή η εκδήλωση πρέπει να αναφερόμαστε στις καταστροφές και στις απώλειες αθώων πολιτών σε όλα τα χωριά του Δήμου μας. Αξίζει τιμή σε όλους όσους έδωσαν το αίμα τους για να έρθει ξανά η ελευθερία στον τόπο μας.

Κεντρικός ομιλητής στη σημερινή μας εκδήλωση θα είναι ο Ιωάννης Φλώρος από την Μηλέα Καταρράκτη τον οποίο θα καλέσω στο βήμα για να σας πει τι ακριβώς συνέβη τον Οκτώβριο του 1943 στον Καταρράκτη και στα άλλα χωριά της ευρύτερης περιοχής.

Σας ευχαριστώ όλους για την παρουσία σας εδώ σήμερα».img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ