Αναρτήθηκε στις:11-11-20 09:34

Το 20% των επιχειρήσεων της Άρτας αναμένεται να κλείσουν οριστικά, μετά και το δεύτερο lockdown!


Δημήτρης Χουλιάρας «Μετά το πρώτο lockdown, οι ενισχύσεις που υποσχέθηκε η κυβέρνηση δεν δόθηκαν στις επιχειρήσεις που πραγματικά τις είχαν ανάγκη, αλλά σ’ εκείνες που θα τις έπαιρναν ούτως ή άλλως και χωρίς την πανδημία!»Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε στο «Μαχητή Άρτας» και στη δημοσιογράφο Ειρήνη Κατσούλα ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας, ο οποίος μίλησε για προχειρότητα της κυβέρνησης σχετικά με τα μέτρα στήριξης των επαγγελματιών, τα οποία θα οδηγήσουν στο άμεσο μέλλον, όπως ο ίδιος τόνισε, πολλούς επιχειρηματίες στο οριστικό κλείσιμο των καταστημάτων τους. Το 20% των επιχειρήσεων της Άρτας αναμένεται να κλείσουν οριστικά, μετά και το δεύτερο lockdown! Για αθέτηση υποσχέσεων από πλευράς κυβέρνησης έκανε λόγο ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας, Δημήτρης Χουλιάρας, ο οποίος επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι η βοήθεια που δόθηκε στους επιχειρηματίες εμπορικών καταστημάτων μετά το πρώτο lockdown ήταν κατά τη γνώμη του ανύπαρκτη!

Ο κ. Χουλιάρας μας ενημέρωσε ότι ο Εμπορικός Σύλλογος Άρτας απέστειλε υπόμνημα με όλες τις προτάσεις του για ενίσχυση των εμπορικών καταστημάτων, ενώ ζήτησε από το αρμόδιο Υπουργείο να μην επιτρέπεται πια στα σουπερμάρκετ να πωλούν ΚΑΔ που απαγορεύεται να πωλούν εις βάρος των εμπορικών καταστημάτων που αυτήν τη στιγμή είναι κλειστά. Η απάντηση ήρθε χθες το πρωί από το Υπουργείο, αφού ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, υπέγραψε απόφαση βάσει της οποίας από χθες και μέχρι να επαναλειτουργήσουν τα εμπορικά καταστήματα απαγορεύεται από τα σουπερμάρκετ η πώληση συγκεκριμένων ΚΑΔ προϊόντων, όπως ρούχα, παπούτσια, βιβλία κ.α. Ο κ. Χουλιάρας δήλωσε χαρακτηριστικά “Ως Εμπορικός Σύλλογος Άρτας, μαζί με πολλούς άλλους Εμπορικούς Συλλόγους, κάναμε παρέμβαση προς το αρμόδιο Υπουργείο και στείλαμε αίτημα στον κ. Γεωργιάδη να μην επιτρέπεται στα σουπερμάρκετ να πωλούν είδη που κανονικά θα πουλούσαν τα καταστήματα που είναι κλειστά, όπως ένδυση, υπόδηση και ό,τι άλλο έχει να κάνει με κωδικούς ΚΑΔ που αυτή τη στιγμή είναι κλειστοί υποχρεωτικά από την κυβέρνηση. Ο Υπουργός χθες έβγαλε την απόφαση απαγόρευσης και τώρα ελπίζουμε ότι τα σουπερμάρκετ και τα μικρά μαγαζιά θα συμμορφωθούν, ώστε να μην διαπιστωθούν παρατυπίες. Το πρόστιμο στις συγκεκριμένες περιπτώσεις ανέρχεται στις 300.000 ευρώ και οφείλουν οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις να συμμορφωθούν. Όσον αφορά τώρα τις αγορές των συγκεκριμένων προϊόντων μέσω internet, αυτές αποτελούν μεγάλη πληγή για τα εμπορικά καταστήματα σε τοπικό επίπεδο, όμως είναι κάτι που δεν μπορεί να ελεγχθεί αυτήν τη στιγμή από την κυβέρνηση”.

Επιπρόσθετα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που μας παραχώρησε, ο ίδιος εξέφρασε την αγανάκτησή του ως προς τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, τονίζοντας ότι πέραν της μείωσης ενοικίου και της αποζημίωσης όσων μπουν σε αναστολή εργασίας, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα άλλο μέτρο που να στηρίζει τους ιδιοκτήτες εμπορικών καταστημάτων μέσα στο δεύτερο κύμα της πανδημίας. “Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, φτάσαμε σε ένα δεύτερο lockdown, ενώ οι υποσχέσεις ήταν ότι δεν θα υπάρξει ένα δεύτερο καθολικό lockdown παρά μόνο τοπικάλοκ ντάουν. Δεν ευελπιστώ ότι τα μέτρα που υποσχέθηκε η κυβέρνηση προς τους επαγγελματίες του δικού μας κλάδου θα τηρηθούν, αφού και μετά το πρώτο lockdown οι ενισχύσεις δεν δόθηκαν σε όσους πραγματικά τις είχαν ανάγκη, αλλά σε εκείνους που θα τις έπαιρναν ούτως ή άλλως και χωρίς τον COVID-19. Η στήριξη πρέπει να γίνεται βάσει πτώσης τζίρου, εφόσον μια επιχείρηση είναι και παραμένει κλειστή για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, πώς γίνεται να μην επηρεάζεται; Πληττόμενη επιχείρηση είναι αυτή που έχει πτώση τζίρου κατά τη διάρκεια ενός συγκεκριμένου μήνα σε σχέση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους, όλα τα υπόλοιπα είναι ημίμετρα! Κατά την πρώτη φάση στήριξης, είδαμε τραγελαφικά περιστατικά όσον αφορά τους ΚΑΔ, ότι για παράδειγμα ένας τεχνίτης διαστημοπλοίου ήταν πληττόμενος ΚΑΔ, ενώ όσοι πωλούσαν καύσιμα και είχαν πρατήρια καυσίμων δεν ήταν, την ίδια ώρα που αυτοκίνητα δεν κυκλοφορούσαν λόγω της καραντίνας κι αφού η αγορά ήταν κλειστή!”

Και συνέχισε ο κ. Χουλιάρας “Το Υπουργείο έχει μπερδέψει ποιος είναι πληττόμενος και ποιος όχι. Από την πρώτη καραντίνα μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση είχε περίπου έξι μήνες να οχυρωθεί, ώστε να είναι έτοιμη για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, ωστόσο δεν έγινε τίποτα, και τώρα φτάσαμε στο δεύτερο lockdown. Η κυβέρνηση μίλησε για οικονομικές ελαφρύνσεις, μα όλα πηγαίνουν προς τα πίσω, δεν υπάρχει κάποια ουσιαστική οικονομική ελάφρυνση παρά μόνο πάγωμα των υποχρεώσεων για λίγους μήνες. Μα τα έξοδα συσσωρεύονται και πάνε προς τα πίσω, δεν εξαφανίζονται ούτε μειώνονται. Εκτός από τη μείωση ενοικίου και την αποζημίωση όσων μπουν σε αναστολή εργασίας, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα άλλο μέτρο που να στηρίζει τους ιδιοκτήτες εμπορικών καταστημάτων μέσα στο δεύτερο κύμα της πανδημίας”.

Όσον αφορά την προσωπική του εκτίμηση για το τί μέλλει γενέσθαι, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας πιστεύει ότι οι εξελίξεις θα είναι δυσοίωνες, αν και προτιμά να διατηρεί μια μικρή ελπίδα ζωντανή. “Πρώτον, πιστεύω ότι η κυβέρνηση αυτήν τη στιγμή επιδεικνύει προχειρότητα, αφού δεν έχει ακόμη οργανωθεί στο τί μέτρα θα πάρει για να στηρίξει την κοινωνία. Και δεύτερον, αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να στηρίξει την ελληνική κοινωνία, αυτούς που πραγματικά το έχουν ανάγκη, κι αυτό φάνηκε από την πρώτη καραντίνα, ευνοήθηκαν όσοι επιχειρηματίες δεν το είχαν πραγματικά ανάγκη, ενώ όσοι το είχαν, τελικά έμειναν αβοήθητοι να αντιμετωπίσουν μόνοι τους τις πληγές τους...Στο Νομό Άρτας είναι καταγεγραμμένες στο Επιμελητήριο περίπου τρεισήμισι χιλιάδες επιχειρήσεις, βάσει στοιχείων το 20% από αυτές αντιμετωπίζουν κίνδυνο να κλείσουν! Μέτρα στήριξης ανύπαρκτα και ο κίνδυνος οριστικού κλεισίματος να ελλοχεύει.”img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ