Αναρτήθηκε στις:19-11-20 11:42

Εντάσεις και διαξιφισμοί στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων


Της Ειρήνης Κατσούλα



Μέσω τηλεδιάσκεψης πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το απόγευμα η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων. Οι εντάσεις και οι διαξιφισμοί δεν έλειψαν, με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Κώστα Τράμπα, να βρίσκεται σε διαρκή προσπάθεια να διατηρήσει ήρεμα τα πνεύματα, τα οποία όμως παρέμειναν οξυμένα καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης. Οι μικροδιαφωνίες στην αρχή της συνεδρίασης έφεραν σε κόντρα τη Δημοτική Αρχή με την Αντιπολίτευση, αφού νέοι χειρισμοί του κ. Τσιρογιάννη όσον αφορά τη δημοσιοποίηση θεμάτων στα ΜΜΕ, πριν ακόμη αυτά πάρουν την τελική τους μορφή με την επίσημη έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αρταίων, ήταν ο λόγος να ηλεκτριστεί η ατμόσφαιρα. Όμως το ποτήρι ξεχείλισε όταν η συζήτηση έφτασε σε δύο θέματα μείζονος σημασίας για την τοπική κοινωνία, το πρώτο αφορά δηλώσεις διά στόματος Δημάρχου Αρταίων για ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών της Καθαριότητας του Δήμου Αρταίων και το δεύτερο αφορά τη διατήρηση των δημοτικών τελών στο ίδιο επίπεδο με πέρυσι για τα αρτινά νοικοκυριά, με κάποιες μόνο ελαφρύνσεις για τους επιχειρηματίες της εστίασης. Συγκεκριμένα, η Δημοτική Αρχή πρότεινε να μην υπάρξει αύξηση των δημοτικών τελών για το έτος 2021 για τα αρτινά νοικοκυριά, αλλά να διατηρηθούν ακριβώς ίδια με πέρυσι, με μια υπόσχεση από πλευράς Δημάρχου ότι για το 2022 θα γίνει προσπάθεια να μειωθούν κάπως. Μάλιστα, ο Δήμαρχος Αρταίων δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η Δημοτική Αρχή σε συνεργασία με την Οικονομική Υπηρεσία υπερέβησαν εαυτόν για να καταφέρουν να μην αυξήσουν τα δημοτικά τέλη εν μέσω πανδημίας, αλλά να τα διατηρήσουν στα ίδια επίπεδα… Κάποιες επιπλέον μειώσεις θα υπάρξουν για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ενώ έχει γίνει και διεύρυνση αυτών που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία με τα μειωμένα τέλη. Όσον αφορά τώρα τους επιχειρηματίες εστίασης, τα δημοτικά τέλη θα μειωθούν κατά 30% για τους επιχειρηματίες εστίασης με κοινόχρηστο χώρο, 30% λοιπόν μείωση στα τέλη για κοινόχρηστους χώρους και 30% για τις πληγείσες επιχειρήσεις που σύμφωνα με τους ΚΑΔ που έχουν, έχουν μπει σε αναστολή.

Στην αντίπερα όχθη, η Αντιπολίτευση ζήτησε οι μειώσεις στα δημοτικά τέλη να είναι οριζόντιες, για όλους, για όλους τους Αρτινούς δημότες, κι όχι μόνο για τους επιχειρηματίες εστίασης, αφού δεν υπάρχει ούτε ένα νοικοκυριό που να μην έχει πληγεί από την οικονομική θύελλα που έφερε μαζί της η πανδημία. Η “Δημοτική Αναγέννηση” με Επικεφαλής την κα Τζένη Ταπραντζή- Κοίλια επεσήμανε ότι σε αυτήν την τόσο δύσκολη πραγματικότητα που βιώνουμε όλοι μας, όλοι ανεξαιρέτως οι δημότες του Δήμου Αρταίων πρέπει απαραιτήτως να έχουν μείωση στα δημοτικά τους τέλη, διότι δεν υπάρχει σπιτικό που να μην έχει πληγεί από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. “Ζητάμε οριζόντια μείωση σε ένα 5-10 % για όλους τους συνδημότες μας, χωρίς διακρίσεις. Όσον αφορά τις επιχειρήσεις εστίασης, πέρα από το νόμο που τους δίνει την απαλλαγή όσο χρονικό διάστημα είναι κλειστά, εμείς ως “Δημοτική Αναγέννηση” ζητάμε να έχουν μείωση 40% στα δημοτικά τους τέλη. Προσπαθώντας λοιπόν να βοηθήσουμε τους επιχειρηματίες εστίασης να ορθοποδήσουν μετά και το δεύτερο lockdown, προτείνουμε στο Δήμο Αρταίων όσον χώρο επιπλέον τους δίνει για να βρίσκονται τα τραπεζοκαθίσματα στην απόσταση που ο νόμος ορίζει για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, να τους τον παρέχει δωρεάν! Επιπλέον, αν υπάρχουν οφειλές από μισθώματα κυλικείων για το έτος 2019 και το 2020, να μπορούν να μπουν σε 12 ή 24 ισόποσες άτοκες δόσεις και φυσικά μείωση 40% για όλο το σχολικό έτος 2020 και 2021”.

Όσον αφορά τα λεγόμενα του Δημάρχου Αρταίων ότι οι δύσκολες καταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί από την πανδημία επιβάλλουν να αναλάβει ιδιώτης να βοηθήσει το έργο της Καθαριότητας του Δήμου Αρταίων, τα λόγια αυτά και οι πρωτοβουλίες που φαίνεται ότι ελήφθησαν από πλευράς Δημοτικής Αρχής προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων από πλευράς Αντιπολίτευσης. Ο Δήμαρχος Αρταίων με την δημοτική του ομάδα να στηρίζει την πρότασή του, δήλωσε ότι ένα μέρος των υπηρεσιών της καθαριότητας που προσφέρουν σήμερα οι υπάλληλοι του Δήμου Αρταίων, συγκεκριμένα το πλύσιμο των κάδων απορριμμάτων και το πλύσιμο της Σκουφά, θα πρέπει να το αναλάβει ιδιώτης για αποτελεσματικότερο καθαρισμό, ιδίως τώρα στην πανδημία αλλά και τους καλοκαιρινούς μήνες που το κέντρο της πόλης δεν μένει καθαρό για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω της μεγάλης κίνησης πολιτών εκεί αλλά και των υψηλών θερμοκρασιών. Η Αντιπολίτευση αντέδρασε έντονα διαμαρτυρόμενη σε μια προσπάθεια να αναδείξει τις αρνητικές συνέπειες τέτοιων πρωτοβουλιών από πλευράς Δημοτικής Αρχής. Συγκεκριμένα, η κα Ταπραντζή και η κα Κιτσαντά δήλωσαν ότι με την πράξη αυτή ανοίγει η πόρτα για ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών της Καθαριότητας του Δήμου Αρταίων… “Δηλώνουμε άκρως αντίθετοι με τις συγκεκριμένες ενέργειες της Δημοτικής Αρχής, αφού με τον τρόπο αυτό ανοίγει η πόρτα για ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών στον τομέα της Καθαριότητας του Δήμου Αρταίων, αυξάνοντας κόστος και δαπάνες στα ανταποδοτικά. Αξίζει να επισημάνω ότι ο Δήμος θα μπορούσε τα χρήματα που σκοπεύει να δώσει σε ιδιώτες, να τα αξιοποιήσει πληρώνοντας το προσωπικό που διαμαρτύρεται ότι είναι απλήρωτο, αλλά και να προσλάβει περισσότερο προσωπικό, για την καθαριότητα της πόλης μας”, δήλωσε χαρακτηριστικά η Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης, Τζένη Ταπραντζή- Κοίλια.




img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ









img