Αναρτήθηκε στις:04-03-21 13:18

Αναστασία Σίμου: «Είναι ενθαρρυντικό πως σαν Περιφέρεια Ηπείρου έχουμε αύξηση στις εξαγωγές προϊόντων»


Η τοποθέτηση της Θεματικής Αντιπεριφερειάρχη Αναστασίας Σίμου στην χθεσινή ενημερωτική τηλεδιάσκεψη του επιμελητηρίου Πρέβεζας με θέμα «Η Εμπορική Πολιτική της Ε.Ε. Πρόσβαση στις Διεθνείς Αγορές και Ενίσχυση της Επιχειρηματικής Εξωστρέφειας», με ομιλήτρια την Ευρωβουλευτή Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.


«Κύριε Μπουρη Ιωάννη, πρόεδρε του επιμελητηρίου Πρέβεζας να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση και να σας συγχαρώ για την οργάνωση και πρωτοβουλία αυτής της εκδήλωσης, κυρία Ασημακοπούλου, σας ευχαριστούμε πολύ που τιμάται με την παρουσία σας, έστω και διαδικτυακά την εκδήλωση αυτή. Εγώ θα αναφερθώ με βάση το αντικείμενο που μου δόθηκε από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Καχριμάνη στην συμβολή των επιχειρήσεων τοπικών προϊόντων στη δημιουργία και προώθηση μιας εικόνας τόπου. Η γαστρονομική ταυτότητα της Ηπείρου, η εξωστρέφεια μέσω Ε.Ε.

Είναι αλήθεια πως το μέλλον του τόπου μας εξαρτάται και από τον πρωτογενή τομέα. Και να μού επιτρέψετε να πω ότι η Ήπειρος διακρίνεται από την ποιότητα και σε πολλά από τη μοναδικότητα των προϊόντων της. Ο κατάλογος αρκετά σημαντικός. Η μοναδικότητα των γαλακτοκομικών προϊόντων, γνωστά σε όλο τον κόσμο, τα εσπεριδοειδή (Άρτα, Πρέβεζα και Θεσπρωτία), τα ακτινίδια και οι ελιές. Τα πτηνοτροφικά προϊόντα, τα κρέατα και ιδιαίτερα τα χοιρινά. Τέλος, τα αρωματικά φυτά, το μέλι, τα κηπευτικά, πατάτες, ντομάτες, καρπούζια τα αλιευτικά προϊόντα συνθέτουν έναν ενδεικτικό και όχι περιοριστικό κατάλογο προϊόντων της Ηπείρου.

Η σκέψη και ο προβληματισμός της Περιφέρειας και ιδιαίτερα του κ. Περιφερειάρχη είναι πως δεν πρέπει να δώσουμε μόνο σημασία στην παραγωγή, αλλά και στη διάθεσή τους. Γι αυτό συμμετέχουμε σαν Περιφέρεια σε πολλές εκθέσεις στο εξωτερικό και στο εσωτερικό με θεαματικά αποτελέσματα για τους παραγωγούς και τους επιχειρηματίες. Και όλη η προσπάθεια, φυσικά απαιτείται να είναι οργανωμένη, συστηματική και διαρκής. Σ’ αυτή την προσπάθεια σημαντικό ρόλο κατέχουν οι επιχειρήσεις των τοπικών προϊόντων που λειτουργούν στην ουσία ως στυλοβάτες της οικονομικής δραστηριότητας της περιοχής μας.

Επίσης, είναι καιρός πλέον η δράση μας και η παρουσία μας να ξεφεύγει τα στενά τοπικά πλαίσια και να κάνουμε ό,τι πρέπει να κάνουμε, για να γίνουν γνωστά τα προϊόντα μας και να λάβουν μία, ας την πούμε οικουμενικότητα. Οι προϋποθέσεις υπάρχουν, η θέληση είναι δεδομένη και η οργάνωση όμως απαραίτητη για τη σύνθεση της παραγωγικής εικόνας της Ηπείρου στη βάση, φυσικά, εξωστρέφειας. Η δημιουργία της όποιας γαστρονομικής ταυτότητας είναι ανάγκη να στοχεύει τόσο στην αποδοχή από τους ντόπιους, σε μόνιμο φυσικά επίπεδο, αλλά και από τους επισκέπτες. Αυτοί θα είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές των προϊόντων μας, η πιο δυνατή, ας πούμε διαφήμιση.

Ειδικά στις μέρες μας πρέπει να λάβουμε υπόψη πως ο αόρατος αυτός εχθρός που ονομάζεται κορωνοϊός, σε συνάρτηση βέβαια και με την παγκόσμια οικονομική κρίση συνέβαλαν και καθόρισαν ένα ανταγωνισμό ισχυρό και σε πολλά σημεία απόλυτο ανάμεσα σε κράτη, περιοχές, ακόμη και πόλεις. Ασφαλώς η γαστρονομία συνθέτει ένα «πεδίον δόξης λαμπρόν». Γι’ αυτό και η Περιφέρεια θεωρεί πως ιδιαίτερη βαρύτητα πρέπει να δώσει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικής προοπτικής.

Ασφαλώς η εισηγήτρια κυρία Ασημακοπούλου αρμόδια και ικανή καθ’ όλα μας παρουσίασε με ενδελεχή τρόπο τις σκέψεις της που με χαρά και ανυπομονησία τις περιμέναμε. Συγκράτησα τρεις βασικές έννοιες από όσα άκουσα: Εξωστρέφεια, Βιωσιμότητα και προάσπιση των δικαιωμάτων των επιχειρήσεων. Είναι ενθαρρυντικό πως σαν Περιφέρεια Ηπείρου έχουμε αύξηση στις εξαγωγές προϊόντων. Υπάρχουν βέβαια πολλά θέματα ανοικτά όπως σωστά επεσήμανε ο Περιφερειάρχης μας με κυριότερα αυτό των ΠΟΠ προϊόντων και των παράνομων ελληνοποιήσεων αλλά και της οικονομικής ενίσχυσης της χώρας μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εμένα να μού επιτρέψετε να τονίσω πως η εικόνα του τόπου μας δεν εστιάζεται μόνο στα προϊόντα. Η εξωστρέφειά μας θα είναι δυναμική και ανθεκτική εφόσον συνδυάσουμε και προβάλλουμε τα προϊόντα μας με τα μοναδικά και απαράμιλλα χαρακτηριστικά της Ηπείρου και των Ηπειρωτών.

Γιατί η Ήπειρος δεν είναι μια απλή γεωγραφική ενότητα.

Είναι ο τόπος όπου αναμειγνύεται το φως του Ιονίου με το απόλυτο γαλάζιο του Αμβρακικού.

Εκεί, όπου συνομιλούν τα Τζουμέρκα με τα Ραδοβίζια, τη λίμνη Ζηρού και τα Ζαγοροχώρια και το Μέτσοβο.

Η αρχαία Αμβρακία με τη Νικόπολη, η ιερή βελανιδιά του αρχαίου θεάτρου της Δωδώνης με τα μυστηριακά αχνίσματα του άλλου κόσμου του Νεκρομαντείου.

Από τον Γράμμο και το Σμόλικα, την Τύμφη και τον Τόμαρο.

Κι εκεί μέσα κι ενδιάμεσα- παντού γεφύρια, τραγούδια της Ηπείρου, έθιμα που αντιστάθηκαν και αντιστέκονται στη σύγχρονη ισοπέδωση του Όλα και του Τίποτα.

Έχουμε τη μοναδικότητα. Να την προβάλλουμε κι αυτή…».
img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ