Αναρτήθηκε στις:12-02-16 23:37

Ελευθέριος Καλογιάννης: Συμφωνούμε με τα όσα σωστά, σοβαρά και υπεύθυνα ισχυρίζεται και καταγγέλλει η ΠΣΕ για την προστασία του ποταμού Καλαμά


Πληροφορούμεθα από τα Μ.Μ.Ε. Ηπείρου ότι, η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος (Π.Σ.Ε.) συμμεριζόμενη την αγωνία, την κραυγή αγωνίας και τους αγώνες των παρακαλαμίων συμπολιτών και των αγωνιζομένων κατοίκων των Ιωαννίνων και της Θεσπρωτίας για τη σωτηρία του ποταμού Καλαμά και των παρακαλαμίων περιοχών, μηδέ και των ακτών του Ιονίου πελάγους εξαιρουμένων:

• Καταγγέλλει την αδράνεια των αρμόδιων για την συνεχιζόμενη ρύπανση του ποταμού Καλαμά.

• Εγκαλεί τους ως άνω φορείς για την υποβάθμιση ενός ιδιαίτερου κάλλους ποταμού.

• Στηρίζει ανεπιφύλακτα τα ψηφίσματα και τις συλλογικές κινητοποιήσεις των ακριτών συμπατριωτών μας και τέλος

• Δηλώνει αρωγός στις διεκδικήσεις για αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των παρακαλαμίων κατοίκων και διεκδικεί λύσεις που αποτρέπουν τις σημερινές συνθήκες ερήμωσης.

Για την υλοποίηση των ποθουμένων της Π.Σ.Ε.,

Προτείνονται δύο απλές, ρεαλιστικές και αξιόπιστες προτάσεις που έχουν κατατεθεί από τριακονταετίας στα αρμόδια Υπουργεία και σε όλους τους Κοινωνικούς Φορείς, μηδέ και της Π.Σ.Ε. και των παρακαλαμίων Δήμων εξαιρουμένων, χωρίς όμως καμία, μέχρι τώρα θετική ανταπόκριση…

Προφανώς, γιατί οι απλές, αξιόπιστες και τεκμηριωμένες αυτές λύσεις, προτάθηκαν από τον ταπεινό αγωνιστή Λευτέρη Καλογιάννη…

ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΩΤΗ:

«Το Αδριατικό πέλαγος ν’ αποτελέσει τον τελικό αποδέκτη των λυμάτων της πόλεως Ιωαννίνων μετά από πρωτοβάθμιο βιολογικό καθαρισμό και με συνολική διαδρομή 300 χλμ. μέσω των παραποτάμων Γυφτοποτάμου και Δρίνου που εκβάλλουν παρά το Τεπελένι στον Αώο ποταμό και εκείθεν στην Αδριατική θάλασσα, με φυσική ροή, ώστε ν’ αποφευχθεί η ρύπανση του ποταμού Καλαμά και των κλειστών κόλπων του Ιονίου πελάγους».

Επισημαίνεται, όπως άλλωστε επισημαίνει πολύ πρόσφατα ο τοπικός τύπος, «η εμφάνιση στις εκβολές του Καλαμά τοξικού φυτοπλαγκτού και οργανικού φορτίου, από βαρέα μέταλλα και οργανικές ενώσεις».

ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΕΥΤΕΡΗ:

«Ορθολογική αξιοποίηση του υδάτινου δυναμικού του ποταμού Αώου».

Οι ως άνω προταθείσες απλές, ρεαλιστικές και αξιόπιστες λύσεις – οι μοναδικές, χωρίς το Ελληνικό Δημόσιο και οι παρακαλάμιοι Δήμοι, να καταβάλλουν ένα ευρώ! θεωρούνται:

Δύο από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα έργα, υποδομής και ανάπτυξης των Ιωαννίνων και γενικότερα της Ηπείρου και των Ιονίων Νήσων.

Ας σταματήσει λοιπόν η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, τα μοιρολόγια, τους θρήνους και τα κροκοδείλια δάκρυα, όπως οι δικοί μας μεγάλοι οικολόγοι Τζουμερκιώτες και Κατσανοχωρίτες, που αφήσανε να πέσει το υπερήφανο λιθόκτιστο, καμαρωτό και υψίκορμο γεφύρι της Πλάκας Αράχθου, το μοναδικό στα Βαλκάνια, για … πενήντα (50) τσουβάλια τσιμέντο και δέκα (10) μεροκάματα ενός απλού εργάτη, όσα χρειαζόταν δηλαδή η υποθεμελίωση του αριστερού βάθρου της γέφυρας, για να μην υποχωρήσει και καταρρεύσει ολόκληρη η γέφυρα.

Ευθύνη βαρύτατη έχουν ακόμη όσοι, μηδέ και της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος εξαιρουμένης, ήσαν πολέμιοι για την κατασκευή του μελετημένου και προγραμματισμένου Υδροηλεκτρικού φράγματος Αράχθου, κατάντι του γεφυριού της Πλάκας, γιατί η κατασκευή του, πέραν των άλλων ωφελημάτων προστάτευε και τη γέφυρα της Πλάκας.

Η κατασκευή του Υδροηλεκτρικού φράγματος, και μάλιστα υποδιαστασιολογημένου κατά 50% σε σχέση με την αρχική πρόταση της Δ.Ε.Η., με τη δημιουργία της προβλεπόμενης μικρής λίμνης ανάντι αυτού, πέραν των πολλών άλλων ωφελημάτων για την Δημόσια οικονομία που αγκομαχά και για την ανάπτυξη της Ηπείρου, θ’ απέτρεπε τη διάβρωση από τα ορμητικά νερά του Αράχθου, την υποσκαφή και την υποχώρηση του αριστερού βάθρου της γεφύρας, συνέπεια της οποίας υποχώρησης, ήταν η κατάρρευση της υψίκορμης γεφύρας.

Κοντολογίς, εμείς οι «σοφοί» Ηπειρώτες συμπεριλαμβανομένης και της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, διυλίζουμε τον κώνωπα και καταπίνουμε την καμήλα και εξηγούμεθα:

Αντί να συγκρατήσουμε τα πολύτιμα και κρυστάλλινα νερά του Αώου ποταμού – και συγκεκριμένα μόλις το 3,5% της συνολικής δυναμικότητας του – και μάλιστα μόνο κατά την χειμερινή περίοδο για την ανάπτυξη του τόπου μας: Ύδρευση της Ηπείρου και των Ιονίων Νήσων, άρδευση, εξυγίανση και εμπλουτισμό της λίμνης Ιωαννίνων, του ποταμού Καλαμά και των Ιονίων ακτών με παράλληλη παραγωγή ¨πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας…

Πράττουμε εντελώς τ’ αντίθετα.

• Χύνουμε τα κρυστάλλινα νερά της οροσειράς της Πίνδου στο Αδριατικό πέλαγος και συγκρατούμε τα λύματα της πόλεως Ιωαννίνων, η επεξεργασία των οποίων – τριτοβάθμιος βιολογικός καθαρισμός, κ.α. – γονατίζει οικονομικά τα νοικοκυριά των Γιαννιωτών, χωρίς ν’ αποφεύγουμε τη ρύπανση του Καλαμά και των κλειστών κόλπων του Ιονίου πελάγους και χωρίς προοπτική ανανέωσης των ρυπασμένων αυτών νερών.

• Στήνουμε χορούς και πανηγύρια, για τη ματαίωση ενός σπουδαίου, παραγωγικού έργου – με τη νοσηρή αυτή νοοτροπία δεν θα χτιζόταν ούτε ο Παρθενώνας – όπως είχε μελετηθεί και προγραμματισθεί, το Υδροηλεκτρικό έργο Αράχθου ποταμού, το οποίο θα εξασφάλιζε:

● Δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας σε άνεργους, που θα τόνωναν και το ασφαλιστικό μας σύστημα.

● Την ενεργοποίηση όλων των από επταετίας αργούντων φορτηγών αυτοκινήτων και μηχανημάτων της Ηπείρου.

● Την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, που είναι αναγκαία και πολύτιμη για την κίνηση και την τόνωση της οικονομίας του τόπου μας.

● Σωρεία άλλων αντισταθμιστικών ωφελημάτων για την τόνωση της τοπικής κοινωνίας Τζουμέρκων και Κατσανοχωρίων, Άρτας και Ιωαννίνων.

● Την προστασία της καμαρωτής και λιθόκτιστης γέφυρας Πλάκας Αράχθου ποταμού…

και τώρα θρηνούμε και χύνουμε κροκοδείλια δάκρυα γιατί:

● Το μεν, σωριάστηκε το καμάρι των Τζουμέρκων, η λιθόκτιστη γέφυρα Πλάκας.

● Το δε, ερήμωσε ο τόπος μας από έλλειψη παραγωγικών έργων, για την οποία ερήμωση όλως οψίμως διαμαρτύρεται η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος.img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ