Αναρτήθηκε στις:05-12-17 11:57

Μοναστήρι της Αγίας Κυριακής στη Νεράιδα


Γράφει ο Ηλίας Αθ. Καραθάνος


Σε καιρούς «ισχνών αγελάδων», χαλεπούς και εσχάτης πλάνης, με τον μισάνθρωπο διάβολο να ξεσκαλίζει τρύπες, ώστε να υπονομεύει τον άνθρωπο και να υποδαυλίζει τα πάθη του και τις ηθικές του αδυναμίες, που η σκοταδιστική μανία βασιλεύει στην κοινωνία μας, στη νέα εποχή, όπου οι διανοούμενοι του τηλεοπτικού θεάματος συμβάλλουν στην κατάπτωση των ιδεών, στην πολιτική και ηθική εξαθλίωση, στο χάος, στο ξεχαρβάλωμα, στην κατεδάφιση και στη σύγχυση, οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί πρέπει να στρέφουμε το βλέμμα και τον νου μας, αλλού.

Είναι μεγάλο ευτύχημα, όταν ο σατανισμός, η πανθρησκεία, τα οικουμενιστικά και συγκριτικά συστήματα και η ειδωλομανία μαίνονται γύρω μας παθιασμένα, η Εκκλησία μας, η οποία βασιλεύει που μας δείχνουν το δρόμο κι ακτινοβολούν ένα υψηλό ήθος, που πρέπει σαν πιστούς της μοναδικής, ελ αποκαλύψεως θρησκείας, να μας διακρίνει, αφοσιωμένοι στον Ελληνορθόδοξο πολιτισμό.

Μια τέτοια αξιοζήλευτη και πρόσφορη φυσιογνωμία προς μίμηση, που λάμπει στο στερέωμα της Εκκλησίας μας, είναι η νεαρή κατά την ηλικία, αγία κι ένδοξη μεγαλομάρτυρας Κυριακή. Γιορτάζει κάθε χρόνο στις 7 Ιουλίου στη Νεράιδα, όπου πανηγυρίζει το Μοναστήρι της και στο χωριό μου η απλή προσφώνηση ως «Αγία», είναι αρκετή για να υποδηλώσει την Αγία Κυριακή.

Έζησε και μαρτύρησε στα χρόνια της βασιλείας του Διοκλητιανού, μεγάλου διώκτη του Χριστιανισμού (230-316 μ. Χ.). Ήταν ώριμος και γλυκύτατος καρπός θερμής, επίμονης και διακαούς προσευχής, εκ μέρους των ευσεβών γονέων της Δωροθέου κι Ευσεβίας, εξάλλου κι ονόματα, δηλωτικά της προσήλωσής τους στον Ύψιστο. Αυτοί μαρτύρησαν προτού από την Αγία Κυριακή, της οποίας το όνομα θυμίζει την αφοσίωσή της στον Κύριο Ιησού Χριστό.

Αν αναφερόμαστε στη μεγαλομάρτυρα Κυριακή, είναι διότι η ολοφώτεινη μορφή της, το άτρομο σθένος και γενναίο φρόνημά της, η ακτινοβόλος οσιότητά της κι η θαρραλέα και γενναία ομολογία της, ισοδυναμεί με έλεγχο, στα σημερινά μέλη της Εκκλησίας μας.

Εκείνη κήρυξε αγέρωχα τον Χριστό, με λόγια και πράξεις και καταντρόπιασε τα είδωλα της σύγχρονης κοινωνίας της. Κυριαρχούσε στη σκέψη και τα πάθη της και πάντα ενεργούσε με γνώμονα το Θείο θέλημα, αγαπώντας τον πλησίον κι ευαρεστώντας τον Θεό.

Δυστυχώς, εμείς καθημερινά την προσβάλλουμε, καθώς υποστείλαμε τη σημαία της ομολογίας, δεχόμαστε ανεξέλεγκτα κι αδιαμαρτύρητα τα κηρύγματα της αθεΐας, την οποία υποκρίνονται και διαλαλούν ξεθαρρεμένα, ακόμη κι εκλεγμένοι ταγοί μας κι η συντριπτική πλειοψηφία της πνευματικής και καλλιτεχνικής ελίτ.

Κλίναμε γόνυ στον Βάαλ της ομοφυλοφιλίας, ψηφίζοντας με εωσφορικό κομπασμό και νόμο για να προστατεύσουμε αυτό το αίσχος της ηθικής διαφθοράς, το έντονα παρά φύση, διότι αισθάνονται το αριστερίστικο και προοδευτικό χρέος τους να διαφυλάξουν την ιερότητα του ανθρώπινου προσώπου (;), γιατί το πραγματικό τους παρουσιαστικό είναι η απραξία, πρεσβεύοντας πως «ο κόσμος καίγεται κι η πουτάνα λούζονταν».

Αφήνουμε στην πάντα τους άθεους του λεγόμενου Υπουργείου Παιδείας να απαγορεύουν στους ποιμένες της Εκκλησίας μας την είσοδο στα σχολεία μας. Να φιμώνουν τους καθηγητές των θρησκευτικών στα σχολεία (ποιοι;) οι χθεσινοί ισόβιοι φοιτητές, που αναρριχήθηκαν σε υψηλές ηγετικές θέσεις, λόγω αριστερής ρητορικής και συνδικαλιστικής πατερναλιστικής ιδιότητας.

Οι «εργατοπατέρες» αυτοί σήμερα αναδείχτηκαν «καρεκλοκένταυροι Υπουργοί και Γραμματείς και Διευθυντές και Σύμβουλοι και κάποιοι υπηρετούν μάλιστα στο Υπουργείο Παιδείας και τώρα «Απαιδείας» και αθεΐας, ενώ οι γονείς των μαθητών, που θάπρεπε να ξεσηκωθούν σύσσωμοι, για να προστατεύσουν τα παιδιά τους, αδιαφορούν και σωπαίνουν.

Όπως η Αγία Κυριακή, η νεαρή άπταιστη Χριστιανή κόρη, στης οποίας κατάσαρκα, πάνω στο τρυφερό σώμα της, περνούσαν αναμμένους σιδερένιους πυρσούς, ενώ ήταν κρεμασμένη από τα μαλλιά, δεν υπέκυψε, ώστε να θυσιάσει στα είδωλα.

Στη συνέχεια οι δήμιοι, τέντωσαν κατά γης το σώμα της, ανάμεσα σε τέσσερις πασσάλους και την μαστίγωναν με βούνευρα, μέχρι τελευταίας της πνοής, κι αυτή έλεγε ευθαρσώς και με παρρησία, στους βασανιστές: «Δεν θυσιάζω στα είδωλα. Μην πλανάστε, δεν πρόκειται να λυγίσω, ούτε να με νικήσει ο κόσμος γιατί με στηρίζει και με βοηθά ο γλυκύς Ιησούς, ο αληθινός Θεός, τον Οποίο λατρεύω και υπεραγαπώ, με όλη τη δύναμη της ψυχής μου».

Την έσυραν βίαια στο ναό των ειδώλων, με το σκοπό να προσφέρει θυσία. Κι αυτή γονάτισε, προσευχήθηκε στον Τριαδικό Θεό κι ο ειδωλολατρικός ναός γκρεμίστηκε, μόνο με τη δύναμη της προσευχής, «στα καλά καθούμενα» από εξωτερική παρέμβαση, τρέποντας σε φυγή τους παρόντες, ενώ τον ειδωλολάτρη διοικητή Ιλάριο, που ήταν παρών, τον κεραυνοβόλησε αστραπή που τον άφησε άπνουν.

Και στη συνέχεια του φρικτού μαρτυρίου της, την έριξαν στις πελώριες φλόγες, όπου αντί να κατακαεί, σύμφωνα με την πρόθεση των δημίων, επέζησε σώα κι αβλαβής, χαρούμενη και προσευχόμενη και υμνολογώντας και δοξολογώντας τον Κύριο. Τότε οι ειδωλολάτρες βλέποντας πως ματαιοπονούν έτσι αποφάσισαν τον αποκεφαλισμό της. Γονάτισε λοιπόν προθύμως για να προσευχηθεί πρώτα, αλλά δεν πρόφθασαν να ικανοποιήσουν την διαταγή του Ρωμαίου διοικητή περί τελικής εξόντωσης της μεγαλομάρτυρος, εφόσον ήταν ανένδοτη στην πίστη του Χριστιανισμού.

Έχουμε τέτοιο σθένος, τέτοια δύναμη μιας φλογερής ψυχής, τόσο ανατρεπτική ομολογία, τέτοια βιωτή, οι σύγχρονοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, γιατί ο Κύριος έτσι μας θέλει; Καθώς Αυτός θαυματουργεί Η Αγία Κυριακή, προσευχόμενη έφυγε, πριν τον αποκεφαλισμό. Μόνο με τέτοιο ήθος από την σκοπιά και το μετερίζι όλων, δίνοντας πρώτα το παράδειγμα η ηγεσία μας, η οποία πρέπει να είναι αφετηρία κι εφαλτήριο για μας θεοσέβειας, μπορεί να μεγαλουργήσει η Ελλάδα κι όχι απλώς να ζήσει. Όλα τα υπόλοιπα που λέγονται αποτελούν ημίμετρα και φανφάρες.img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ