Αναρτήθηκε στις:24-10-20 19:16

Ερώτηση Χρ. Γκόκα στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης


Μεγάλη μείωση στα εισοδήματα των ελαιοπαραγωγών λόγω των πολύ χαμηλών τιμών της ελιάςΟ βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Χρήστος Γκόκας, κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με τις πολύ χαμηλές τιμές της ελιάς.

Αναλυτικά αναφέρεται στην αγωνία και απογοήτευση που βιώνουν οι αγρότες παραγωγοί της βρώσιμης ελιάς και ελαιολάδου της περιοχής της Άρτας, καθώς οι τιμές των προϊόντων τους είναι ιδιαίτερα χαμηλές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μην μπορούν να καλύψουν το κόστος παραγωγής, αλλά και το κόστος συλλογής που συνεχώς αυξάνονται.

Ο κ. Γκόκας τονίζει ότι οι τιμές της βρώσιμης ελιάς είναι μειωμένες κατά 40-50% σε σχέση με τις περυσινές, δηλαδή κυμαίνονται περίπου στα 90 λεπτά ανά κιλό για τα μεγάλα μεγέθη και κάτω από 30 λεπτά για τα μικρά. Προσθέτοντας ότι και η ζήτηση του προϊόντος, σε διεθνές επίπεδο, έχει καθοδική πορεία, λόγω της υγειονομικής κρίση που βιώνουμε, αλλά και η εύρεση εργατών γης για τη συγκομιδή είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Επιπλέον οι πιέσεις από τους φορείς που δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση και διακίνηση της ελιάς, μέσα στη γενική συγκυρία, διατηρούν τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα, ενώ τις τελευταίες μέρες ορισμένοι έμποροι σταμάτησαν την αγορά της ελιάς. Οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση.

Επίσης ο κ. Γκόκας θέλοντας να επιστήσει την προσοχή της Πολιτείας γι΄ αυτό το σημαντικό θέμα, σημειώνει ότι ο κίνδυνος να εγκαταλείψουν τις καλλιέργειές τους οι παραγωγοί είναι πλέον ορατός, αν δεν υπάρξει άμεση και ουσιαστική στήριξη του πρωτογενή τομέα, ιδιαίτερα για όσους ελαιοπαραγωγούς η καλλιέργεια ελιάς είναι το βασικό τους εισόδημα.

Τέλος θέτει στον αρμόδιο Υπουργό συγκεκριμένα ερωτήματα για τις προθέσεις του για ουσιαστική στήριξη των παραγωγών, την ενίσχυσή τους μέσω Προγραμμάτων αλλά και για τις ενέργειές του για την ανάπτυξη του σημαντικού αυτού κλάδου της αγροτικής οικονομίας, του κλάδου της ελαιοπαραγωγής.

Αναλυτικά στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής: «Κύριε υπουργέ, υπάρχει μεγάλη απογοήτευση και αγωνία για το μέλλον στους αγρότες παραγωγούς βρώσιμης ελιάς και ελαιόλαδου στην περιοχή της Άρτας. Κι αυτό γιατί, οι τιμές για την πώληση των προϊόντων τους είναι ιδιαίτερα χαμηλές και δεν καλύπτουν ούτε το ήδη αυξημένο κόστος παραγωγής, το οποίο βρίσκεται σε ανοδική τροχιά κάθε χρόνο, ούτε το αυξημένο κόστος συλλογής. Η διαρκής υποβάθμιση της ελιάς οδήγησε πλέον σε πολύ χαμηλές τιμές για τους παραγωγούς, με αποτέλεσμα αυτοί να βρίσκονται σε απόγνωση.

Οι τιμές βρώσιμης ελιάς είναι μειωμένες κατά 40-50% σε σχέση με τις ήδη χαμηλές περσινές τιμές. Στην Άρτα βρίσκονται μόλις γύρω στα 90 λεπτά ανά κιλό τα μεγάλα μεγέθη και φτάνουν έως και κάτω από τα 30 λεπτά τα μικρά μεγέθη.

Κύριε Υπουργέ, η κατάσταση οξύνθηκε και από την αρνητική συγκυρία της πανδημίας του covid-19, καθώς μειώθηκε η ζήτηση του προϊόντος, σε διεθνές επίπεδο. Την ίδια στιγμή όμως η ελαιοκαλλιέργεια και το κόστος παραγωγής παραμένουν σε υψηλά επίπεδα αφού απαιτούνται δαπανηρές εργασίες από τους καλλιεργητές – ελαιοπαραγωγούς, και πλέον, λόγω της υπάρχουσας κατάστασης της υγειονομικής κρίσης, είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθούν εργάτες γης.

Ταυτόχρονα, οι πιέσεις από φορείς που δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση και διακίνηση ελιάς, συνέβαλαν στη διατήρηση των τιμών σε χαμηλά επίπεδα ασκώντας περαιτέρω πιέσεις στους παραγωγούς, στα πλαίσια της γενικότερης συγκυρίας.

Επιπλέον τις τελευταίες μέρες κάποιοι έμποροι σταμάτησαν την αγορά ελιάς από τους παραγωγούς.

Το πρόβλημα εντείνεται και από τους ελλιπείς ελέγχους της αγοράς, αλλά και από την μείωση της κατανάλωσης στον κλάδο της εστίασης και του τουρισμού, λόγω της πανδημίας.

Κύριε Υπουργέ,

Επειδή, ο πρωτογενής τομέας έως και σήμερα δεν έλαβε καμία ουσιαστική στήριξη και πλέον είναι ορατός ο κίνδυνος οι ελαιοπαραγωγοί, να μην μπορούν συνεχίσουν να καλλιεργούν και να παράγουν, αφού δεν μπορούν να καλύπτουν αυτά τα κόστη και προκύπτουν ζημιές.

Επειδή, οι ελαιοπαραγωγοί βρίσκονται σε πραγματική απόγνωση στην περιοχή της Άρτας, ιδιαίτερα αυτοί για τους οποίους η καλλιέργεια της ελιάς αποτελεί την κύρια πηγή εισοδημάτων τους, τα οποία στις συνθήκες αυτές είναι ανύπαρκτα.

Ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:

1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε για την ουσιαστική στήριξη των ελαιοπαραγωγών;

2. Είναι στις προθέσεις σας η ενίσχυση μέσω Προγραμμάτων, λόγω μειωμένου εισοδήματος, όπως το Deminimis;

3. Ποιο είναι το ποσοστό της απώλειας εισοδήματος που μπορεί να καλυφθεί με τη στήριξη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων;

4. Πότε προβλέπετε ότι θα ενισχυθούν οι παραγωγοί της βρώσιμης ελιάς;

5. Ποιος είναι ο σχεδιασμός για τη στήριξη και την ανάπτυξη του σημαντικού αυτού κλάδου της αγροτικής οικονομίας, του κλάδου της ελαιοπαραγωγής;».img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ