Αναρτήθηκε στις:23-11-20 17:02

Η αναστολή συμβάσεων εργασίας φρέναρε την ανεργία φέτος


Tο μέτρο αναστολής συμβάσεων εργασίας και η μεταπήδηση ενός μέρους των ανέργων στον μη ενεργό πληθυσμό συγκράτησαν την αύξηση της ανεργίας φέτος, σημειώνει η Eurobank.

Σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα εργατικού δυναμικού της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), το εποχικά προσαρμοσμένο ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 16,8% του εργατικού δυναμικού τον Αύγουστο 2020, αυξημένο κατά 1,2 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τον Μάρτιο 2020 (προ πανδημίας επίπεδα) και οριακά χαμηλότερο (-0,1 ποσοστιαίες μονάδες) σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Ο μέσος όρος στο 8μηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2020 ανήλθε στο 16,5%. Σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα για το σύνολο του έτους 2020 (μέσος όρος 12 μηνών ή 4 τριμήνων) εκτιμάται στο 18,0% από 17,3% πέρυσι. Βάσει της επίδοσης της ελληνικής αγοράς εργασίας στο 8μηνο, για να επαληθευτεί η πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα πρέπει το ποσοστό ανεργίας να αυξηθεί σημαντικά τους επόμενους 4 μήνες.

Εν μέσω βαθιάς ύφεσης, το μέτρο της αναστολής συμβάσεων εργασίας συγκράτησε σε έναν βαθμό τη μείωση του αριθμού των απασχολούμενων ατόμων, σημειώνουν οι αναλυτές της τράπεζας. Αναλυτικά, η απασχόληση στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στα 3.821.200 άτομα τον Αύγουστο 2020, σημειώνοντας ετήσια πτώση -2,5% ή -99,4 χιλιάδες άτομα. Σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα καταγράφηκε μείωση -2,1% ή -81,6 χιλιάδες άτομα.

Εξαιτίας του 2ου κύματος της πανδημίας, η επιτάχυνση του ρυθμού μείωσης της απασχόλησης θεωρείται πιθανή. Επιπροσθέτως, για το επόμενο έτος (2021), η ανάκαμψη της απασχόλησης αναμένεται να αντιμετωπίσει περιορισμούς, πρώτον, διότι κλάδοι όπως ο τουρισμός, το εμπόριο και οι μεταφορές, δηλαδή τομείς που στήριξαν την απασχόληση τα προηγούμενα χρόνια, θα εξακολουθούν να είναι ευάλωτοι σε πιθανές, έστω και ήπιες, εξάρσεις της πανδημίας και δεύτερον, λόγω της σταδιακής άρσης του μέτρου αναστολής συμβάσεων εργασίας (η άρση του εν λόγω μέτρου ενδέχεται να έχει αρνητικές επιδράσεις, τουλάχιστον βραχυχρόνια, στην απασχόληση).




img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ









img