Αναρτήθηκε στις:10-10-17 14:27

Γρίφος για το ΥΠΟΙΚ η διανομή του κοινωνικού μερίσματος


Προβληματισμός επικρατεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σχετικά με το πού θα διανεμηθεί το κοινωνικό μέρισμα που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και για το οποίο στο προσχέδιο προϋπολογισμού 2018 εγγράφεται ενδεικτικά ένα ποσό της τάξεως των 800 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, στο προσχέδιο αναφέρεται ότι τα 800 εκατ. ευρώ θα δοθούν σε δαπάνες για δράσεις στήριξης της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής, ενώ στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνεται ότι «το ακριβές ύψος του ποσού και τα μέτρα στήριξης θα εξειδικευθούν με βάση τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους». Σύμφωνα, εξάλλου, με πρόσφατη ενημέρωση υψηλόβαθμου αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομικών, το κοινωνικό μέρισμα αυτή τη φορά δεν θα αφορά συντάξεις, αλλά θα μπορούσε να αφορά ενίσχυση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων ή αναπτυξιακά προγράμματα.

Όπως επισημαίνει υψηλόβαθμη πηγή του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ο ένας προφανής προορισμός είναι οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης. Ωστόσο, δεν είναι δυνατόν να δοθεί όλο το ποσόν των 800 εκατ. ευρώ σε αυτή την ομάδα, δεδομένου ότι ξεπερνά τον συνολικό προϋπολογισμό που προβλέπεται υπέρ αυτής για όλο το έτος. Σημειώνεται ότι φέτος ο προϋπολογισμός του ΚΕΑ ήταν 630 εκατ. ευρώ, όπως ανέφερε χθες στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο» ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Φραγκίσκος Κουτεντάκης. Το ποσό αυτό μοιράζεται σήμερα σε περίπου 270.000 δικαιούχους. Από την άλλη πλευρά, η πηγή του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους υποστηρίζει ότι η διοχέτευση μέρους του ποσού σε αναπτυξιακά προγράμματα «έχει άλλα ρίσκα», καθώς δεν είναι βέβαιο ότι η σχετική δαπάνη θα καταστεί δυνατόν να πραγματοποιηθεί φέτος, όπως απαιτείται.

Το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να συνεννοηθεί προηγουμένως με τους δανειστές, προτού προχωρήσει σε οποιαδήποτε απόφαση, για να αποφύγει δυσάρεστες εκπλήξεις, όπως έγινε πέρυσι. Τότε αποφάσισε, χωρίς συνεννόηση, να διανείμει τη λεγόμενη 13η σύνταξη, με αποτέλεσμα να υπάρξει τόσο μεγάλη ενόχληση εκ μέρους των δανειστών, που οδήγησε σε διακοπή των διαπραγματεύσεων και καθυστέρηση της αξιολόγησης. Επιπλέον, εκ των υστέρων διαπιστώθηκε ότι δόθηκαν συντάξεις ακόμη και σε πρόσωπα που δεν είχαν ανάγκη, όπως αποκάλυψαν ακόμη και βουλευτές, οι οποίοι εισέπραξαν ως συνταξιούχοι τα 300 ευρώ του κοινωνικού μερίσματος.

Η πηγή του Γενικού Λογιστηρίου επισημαίνει ότι αυτή τη φορά η διανομή θα γίνει «με πιο καθαρά και αντικειμενικά κριτήρια, ώστε να λαμβάνονται υπ’ όψιν όλα τα εισοδήματα του δικαιούχου». Αυτό το εξασφαλίζει κατά τεκμήριο ο μηχανισμός του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, όπως επισημαίνεται. Άλλωστε, οι δανειστές έχουν κατ’ επανάληψη επισημάνει ότι η κοινωνική πολιτική και η πολιτική επιδομάτων γενικότερα πρέπει να έχουν ως άξονα τον συγκεκριμένο μηχανισμό, ώστε να αποφεύγεται η κατασπατάληση πόρων σε επιδόματα υπέρ ατόμων που μπορεί να πληρούν ένα κριτήριο επιλεξιμότητας, αλλά δεν είναι συνολικά αναξιοπαθούντες.


kathimerini.gr


img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ







img