Αναρτήθηκε στις:26-10-17 18:29

«Ανοικτό ζήτημα» παραμένουν τα προνοιακά επιδόματα


Ανοικτό παραμένει το πρώτο μεγάλο «αγκάθι» για το υπουργείο Εργασίας, που αφορά την αναδιάρθρωση των προνοιακών επιδομάτων.

Η πρώτη συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών με την ηγεσία του υπ. Εργασίας, παρουσία του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ολοκληρώθηκε και σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν.

Οι δανειστές δεν έχουν την οριστική εικόνα για το spending review (σ.σ. επανεξέταση δαπανών στα υπουργεία, προκειμένου να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για τα επιδόματα). Κατά συνέπεια, από τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν και θα καταγραφούν στον προϋπολογισμό του 2018, θα εξαρτηθεί το εύρος των παρεμβάσεων και η τύχη των οικογενειακών επιδομάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση έγινε σε θετικό κλίμα και θα συνεχιστεί και σε τεχνικό επίπεδο, με ανταλλαγή απόψεων το επόμενο διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι μέσα στον Νοέμβριο το υπουργείο θα πρέπει να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση των οικογενειακών επιδομάτων, καθώς και στην εκπόνηση ενός πιλοτικού προγράμματος για τη μεταρρύθμιση των επιδομάτων αναπηρίας.

Μεταρρυθμίσεις αναμένονται βάσει του μνημονίου και στα μεταφορικά επιδόματα, μέσα στον Νοέμβριο, με εφαρμογή από το 2018 σε συνέχεια του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, καθώς και στις παροχές σε φοιτητές. Τέλος, «μάχη» αναμένεται και για τις αλλαγές στη στεγαστική πολιτική, με αιχμή την επιδότηση ενοικίου.

Εκλεισε το θέμα για τις συντάξεις χηρείας

Σήμερα έκλεισε και το θέμα με τις συντάξεις χηρείας. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr οι δανειστές δέχτηκαν να τεθεί κατώτερο όριο για τις περιπτώσεις με 20ετη ασφάλιση στα 384 ευρώ το μήνα και 360 ευρώ σε περίπτωση σύνταξης χηρείας με 15 χρόνια ασφάλισης.

Μάλιστα στην περίπτωση που υπάρχουν και τέκνων που δικαιούνται σύνταξη το ποσό των 384 ευρώ (ή 360 ευρώ) θα αποδίδεται και στα παιδιά (σε περίπτωση που υπάρχουν πάνω από ένα παιδιά το ποσό θα επιμερίζεται).

Να σημειωθεί, τέλος, ότι κυβερνητική πηγή ρωτήθηκε για το θέμα του ΕΔΟΕΑΠ και δήλωσε πως «θα τον σώσουμε».

euro2day


img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ