Αναρτήθηκε στις:10-05-17 11:44

Συνέντευξη της συγγραφέως Jane Hawking στον Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη


Αν δείτε ένα ανάπηρο άτομο στο δρόμο θυμηθείτε ότι η ζωή είναι μια συνεχή πάλη για επιβίωση για το άτομο αυτό

H Jane Beryl Hawking Wilde Jones, το γένος Wilde, γεννήθηκε 29 Μάρτη του 1944. Είναι γνωστή στο κοινό ως Jane Hawking και είναι αγγλίδα συγγραφέας και παιδαγωγός. Είναι η πρώην σύζυγος του Stephen Hawking και η συγγραφέας της αυτοβιογραφίας Ταξιδεύοντας στην αιωνιότητα: Η ζωή μου με τον Stephen. Η Jane και ο Stephen Hawking συναντήθηκαν με κοινούς φίλους κολέγιο σε ένα πάρτι στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Ο Stephen έπασχε από αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS, γνωστή και ως νόσος του Lou Gehrig) που καταλήγει σε μικρό προσδόκιμο ζωής. Το ζευγάρι παντρεύτηκε το 1965 και απέκτησαν τρία παιδιά: τον Robert, που γεννήθηκε το 1967, Λούσι γεννήθηκε το 1970, και ο Τιμόθεος γεννήθηκε το 1979. Μετά από χρόνια εργασίας η Jane έλαβε το διδακτορικό της στη μεσαιωνική ισπανική ποίηση, τον Απρίλιο του 1981. Η Jane, χώρισε με τον Stephen και το 1996, παντρεύτηκε τον μουσικό Jonathan Hellyer Jones. Σήμερα κατοικεί με τον δεύτερο σύζυγό της στη Αγγλία.

Ερ. Είσαστε από τα πιο κοντινά πρόσωπα που ζήσατε αρκετές δεκαετίες με τον Στέφεν Χόκινγκ. Πώς ξεκίνησε αυτή η γνωριμία;
Απ. Συναντηθήκαμε σε ένα Πρωτοχρονιάτικο πάρτι που έγινε από κάποιους κοινούς μας φίλους στο σπίτι των γονιών τους, την πρώτη Ιανουαρίου του 1963.

Ερ. Πώς ήταν ως έφηβος; Τι του άρεσε; Ποια ήταν τα ενδιαφέροντά του;
Απ. Ο Στέφεν δεν ήταν έφηβος τον καιρό που γνωριστήκαμε σε αντίθεση με εμένα. Το πάρτι για τα εικοστά πρώτα γενέθλιά του (η ηλικία που θεωρούνταν τότε ως το σημείο ενηλικίωσης) ήταν μια εβδομάδα αργότερα. Ενδιαφερόταν για την επιστήμη και είχε πάθος με την όπερα.

Ερ. Σταθήκατε δίπλα του, τον στηρίξατε σε όλες τις επιλογές του και παρά το πρόβλημα υγείας του κατάφερε να δίνει διαλέξεις σε Πανεπιστήμια και να γίνεται γνωστό το έργο του. Μήπως όπως λένε δίπλα σε ένα σπουδαίο άντρα υπάρχει μια σπουδαία γυναίκα;
Απ. Μα φυσικά!

Ερ. Ποια ήταν η θεωρία που τον εκτόξευσε στα ύψη και τον έκανε διάσημο;
Απ. Είναι διάσημος για την δουλειά του σχετικά με τις μαύρες τρύπες και την γένεση του σύμπαντος.

Ερ. Από τις περιγραφές που κάνετε ο Στέφεν Χόκινγκ παρέμεινε απλός και ταπεινός παρά τη δημοσιότητά του. Αυτό δεν είναι πολύ δύσκολο;
Απ. Ο Στέφεν ήταν σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένος από την βοήθεια των άλλων, ώστε να αντιμετωπίσει την κατάστασή στην οποία βρίσκονταν και έτσι δεν μπορούσε να επιτρέψει στον εαυτό του να είναι πομπώδης και υπεροπτικός.

Ερ. Τιμήθηκε με τιμές που κανένας άλλος ζών επιστήμονας δεν έχει λάβει. Είναι τόσο μεγάλο το έργο του;
Απ. Το γεγονός ότι δεν πρόκειται μόνο για επιστήμη που ανατρέπει όλα τα δεδομένα αλλά ότι όλα αυτά τα έκανε μέσα στο μυαλό του, καθώς δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει στυλό ή χαρτί.

Ερ. Πέρα από το έργο του ο Χόκινγκ εξέδωσε και βιβλία. Γιατί γνώρισαν μεγάλη εμπορική επιτυχία;
Απ. Γιατί ο κόσμος ενδιαφέρεται για τον άνθρωπο πίσω από την επιστήμη και εκπλήσσεται πως κάποιος με τον βαθμό αναπηρίας του μπορούσε να παράγει ένα τόσο καταπληκτικό έργο.


Ερ. Μέσα από το βιβλίο σας, γνωρίσαμε και τις δικές σας κλίσεις και ασχολίες με τη μουσική αλλά και τις γλώσσες. Με ποιες δραστηριότητες, από αυτές, ασχολείστε σήμερα;
Απ. Με όλες από αυτές: ταξίδια, γλώσσες, χορός, μουσική, κηπουρική, τένις, σκι και φυσικά την οικογένεια.

Ερ. Το βιβλίο σας το διάβασα με μεγάλο ενδιαφέρον και μέσα από τις σελίδες του διακρίνεται η αγάπη σας για τον Χόκινγκ. Πώς ξεκίνησε η ιδέα της συγγραφής του;
Απ. Για μεγάλο χρονικό διάστημα ήμουν απρόθυμη να γράψω ένα απομνημόνευμα, αλλά όταν σταδιακά άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους βιογραφίες οι οποίες δεν ήταν αυθεντικές, συνειδητοποίησα ότι δεν είχα άλλη επιλογή. Η δημοσιότητα του Στέφεν έστρεψε τα φώτα της δημοσιότητας πάνω μας και θέλησα να πω την αλήθεια για την ζωή που περάσαμε μαζί. Εξάλλου ήμουν το μοναδικό άτομο που είχε πολύ ακριβείς και λεπτομερείς αναμνήσεις από αυτά τα χρόνια και πολλές από αυτές είναι μνήμες τις οποίες ο ίδιος ο Στέφεν δεν ήξερε καν, αφού ο ρόλος μου ήταν σε μεγάλο βαθμό στο παρασκήνιο. Επιπλέον ήθελα να αφυπνίσω τις αρχές, τις υπηρεσίες υγείας, τους γιατρούς, τις νοσοκόμες για τον τρόμο της νόσου του κινητικού νευρώνα (motor neuron disease), ελπίζοντας ότι στο μέλλον τα θύματά της αλλά και οι περιθάλπτοντές τους δεν θα υποφέρουν όπως υποφέραμε εμείς.

Ερ. Κάπου αναφέρετε μέσα στο βιβλίο και για μια επίσκεψη του Χόκινγκ στην Ελλάδα. Εσείς έχετε επισκεφτεί την πατρίδα μου;
Απ. Ναι, έχω επισκεφτεί την Χαλκιδική στις διακοπές μου με την οικογένεια, αλλά δυστυχώς δεν έχω πάει στους σημαντικούς ελληνικούς αρχαιολογικούς χώρους για τους οποίους έμαθα τόσα πολλά στα μαθητικά μου χρόνια.

Ερ. Τι θα απευθύνατε στους αναγνώστες μας που θα διαβάσουν τη συνέντευξή σας;
Απ. Αν δείτε ένα ανάπηρο άτομο στο δρόμο, θυμηθείτε ότι η ζωή είναι μια συνεχή πάλη για επιβίωση για το άτομο αυτό. Γι’ αυτό δώστε του την βοήθειά σας αν είναι απαραίτητο και θυμηθείτε ότι αν προσφερθούν οι κατάλληλες συνθήκες μπορεί να αποδειχθεί ότι αυτό το άτομο έχει κάποια ιδιαίτερα χαρίσματα ή ακόμα μπορεί να είναι και μια ιδιοφυΐα.

diastixo.gr


img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ