Αναρτήθηκε στις:10-11-17 12:08

sKan: Συσκευή εύκολου εντοπισμού του καρκίνου του δέρματος κέρδισε το James Dyson Award 2017


Ομάδα προπτυχιακών (ιατρική και βιο-μηχανική) του McCaster University στον Καναδά κέρδισε το International James Dyson Award 2017, χάρη στο sKan- μία συσκευή χαμηλού κόστους για τον εύκολο εντοπισμό καρκίνου του δέρματος (μελανώματος), χωρίς να απαιτείται κάποιου είδους επέμβαση.

Η συσκευή επελέγη από τον Τζέιμς Ντάισον, ο οποίος είπε πως «χρησιμοποιώντας ευρέως διαθέσιμα και φθηνά υλικά, το sKan επιτρέπει ο εντοπισμός μελανώματος- καρκίνου του δέρματος να είναι εύκολα προσβάσιμος στους στους πολλούς. Πρόκειται για μια πολύ έξυπνη συσκευή, με τη δυνατότητα να σώσει ζωές ανά τον κόσμο. Για αυτό και την επέλεξα ως φετινό διεθνή νικητή».

Εκτιμάται πως το ποσοστό επιβίωσης ασθενών των οποίων το μελάνωμα έχει εντοπιστεί γρήγορα είναι περίπου 98% σε βάθος πενταετίας. Οι παρούσες μέθοδοι εντοπισμού βασίζονται είτε σε οπτικό έλεγχο, ή απαιτείται η γνώμη ενός ειδικού- κάτι που είναι δαπανηρό και χρονοβόρο. Απο΄αυτή την άποψη, γίνονται εύκολα αντιληπτά τα πλεονεκτήματα του sKan.

Έρευνες έχουν δείξει πως τα καρκινικά κύτταρα έχουν υψηλότερο ρυθμό μεταβολισμού από τα κανονικά. Όταν μια περιοχή ενδιαφέροντος στο δέρμα ψύχεται μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, ο καρκινικός ιστός ανακτά θερμότητα πιο γρήγορα από τον μη καρκινικό ιστό. Το sKan χρησιμοποιεί ακριβείς και φθηνούς αισθητήρες θερμοκρασίας για να εντοπίζει περιοχές του ιστού που ανακτούν θερμότητα πιο γρήγορα από το γύρω δέρμα. Τα αποτελέσματα προβάλλονται ως «χάρτης», όπου παρουσιάζονται – σε έναν απλό υπολογιστή- οι διαφορές θερμοκρασιών. Ακολούθως, ένας γιατρός μπορεί να χρησιμοποιήσει τα στοιχεία αυτά για να αποφανθεί εάν ο ασθενής χρειάζεται περαιτέρω εξετάσεις ή όχι.

Οι ερευνητές σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν τα 40.000 δολάρια του βραβείου για να εξελίξουν περαιτέρω τη συσκευή τους, ώστε να διασφαλιστεί πως θα πληρούνται τα στάνταρ της US Food and Drug Administration.

naftemporiki


img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ