Αναρτήθηκε στις:29-04-21 12:41

Το όπιο του λαού…


Γράφει ο Δημήτρης Χαμπίπης*


Νιώθουν πλέον την ανάγκη οι νονοί της παγκοσμιοποίησης να μας κόψουν και την ελάχιστη ψυχαγωγία που μας απέμεινε.

Θέλουν μέσα στον εγκλεισμό, την ανέχεια και την αδράνεια που ετσιθελικά μας επέβαλαν να μας κάνουν καταθλιπτικούς και άβουλους πολίτες του κόσμου.

Μόνο το ποδόσφαιρο μας έχει απομείνει ως ελάχιστη ψυχαγώγηση και αυτό πλέον μέσα από τους δέκτες των τηλεοράσεων.

Και έρχεται αυτήν την φορά ο διατραπεζικός κολοσσός της jb morgan να ρίξει ίχα 3.5 δίς δολάρια πάνω από την Μαδρίτη και την Βαρκελώνη κυρίως και δεν ήταν και πολύ δύσκολο οι χρεοκοπημένοι Πέρεθ και Λαπόρτα να τσιμπήσουν σαν χάνοι και ασυζητητί να ενδώσουν ακόμη και στην διάκριση του ποδοσφαίρου σε αμνούς και σε ερίφια.

Που όμως έμαθε μπάλα ο Πέρεθ όπως πολύ εύσχημα δήλωσε ο αθυρόστωμος αλλά πάντα εύστοχος Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς;

Αυτός επένδυση στα φτωχά παιδιά κάνει που από μικρή ηλικία έβλεπαν την θεά μπάλα σαν το μοναδικό εφόδιο για να ξεφύγουν από την φτώχεια, την ανέχεια και μια ζοφερή καθημερινότητα. Τα αγοράζει και τα πουλάει όσο όσο σε μια καθαρά οικονομίστικη λογική του ασύδοτου οφέλους.

Αδιαφορεί τελείως για την κοινωνική διάσταση ενός αθλήματος που διαπαιδαγωγεί εκατομμύρια παιδιά σε όλον τον κόσμο στην λογική της ευγενούς άμιλλας, του ευ αγωγίζεσθαι, του fair play και το πώς μέσα από το θέαμα, τον υγιή ανταγωνισμό και τον πρωταθλητισμό διαμορφώνει πρότυπα και χαρακτήρες στην νεολαία αλλά και τεράστιες οικονομικές πολλαπλασιαστικές προεκτάσεις που προσδίδουν προστιθέμενες αξίες σε προβληματικές οικονομίες σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Από πού να ξέρει ο Πέρεθ την οικογενειακή καταβολή και την αγωνία του ερασιτέχνη μέχρι που κάνει τα πρώτα του βήματα στον κοινωνικό στίβο παίζοντας ποδόσφαιρο στις αλάνες της γειτονιάς και στις παραλίες των παραγκουπόλεων του Ρίου, του Μπουένος Άιρες, της Μπογκοτά και της υποσαχάριας Αφρικής και βρίσκει ξαφνικά μπροστά του έναν Μαραντόνα, έναν Πελέ, έναν Μέσι, έναν Ρονάλνο για να τους χρησιμοποιεί ως προϊόν πολυτελείας και να τους εκμεταλλεύεται;

Αυτός κλεισμένος στους χρηματοοικονομικούς του μικροϋπολογισμούς δεν μπορεί να αντιληφθεί την τιτάνια δύναμη που εκπέμπουν αυτά τα ως παγκόσμιας κλάσης πλέον είδωλα και πρότυπα για εκατομμύρια παιδιά σε όλον τον κόσμο τα οποία εκτός του αθλητικού ιδεώδους αποφεύγουν πιθανές κακοτοπιές της εφηβείας όπως κακόφημα στέκια, ναρκωτικά, υπόκοσμος και ακολουθούν τον σωστό δρόμο της ζωής.

«Νους υγιής εν σώματι υγιές» έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι.

Θέλοντας λοιπόν ο Πέρεθ και οι άλλοι όμοιοί του να συγκαλύψουν τις δικές τους αμαρτίες και την χρεοκοπία κλάμπ κολοσσών όπως η Ρεάλ, η Μπαρτσελόνα, η Γιουβέντους κλπ. επιδίωξαν να φτιάξουν μια ποδοσφαιρική ελίτ αδιαφορώντας για την υποδομή ακόμη και της ίδιας Ευρωπαϊκής Σούπερ Λίγκας όπως την ονόμασαν αφήνοντας στον καιάδα εκατοντάδες χιλιάδες ερασιτέχνες, ομάδες, ομοσπονδίες ακόμη και την ΟΥΕΦΑ και την FIBA.

Ίσως πίστεψαν αφελώς ότι η δύναμη του χρήματος είναι ακατανίκητη και στην πορεία θα πειθαναγκαστούν όλοι.

Δεν υπολόγισαν όμως την άλλη ωστική δύναμη του αγανακτισμένου πολίτη του κόσμου που είναι εθισμένος με το ποδόσφαιρο και το θέλει να ξεκινάει και να τελειώνει σε αυτόν.

Γιατί η μπάλα δεν είναι το κλοτσοσκούφι όπως αρέσκονται να το αποκαλούν οι λιγότεροι. Είναι ένας γλυκός εθισμός για τον οποίο δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμη το αντίδοτο.

Είναι η στρογγυλή θεά που γοητεύει τα πλήθη.

*Ο Δημήτρης Χαμπίπης είναι οικονομολόγοςimg

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ