Αναρτήθηκε στις:29-04-24 16:24

Εξαιρετικά πετυχημένη η έκθεση τοπικών προϊόντων «Γεύσεις Άρτας»


Της Ειρήνης Κατσούλα



Κέρδισε τις εντυπώσεις η έκθεση τοπικών προϊόντων “Γεύσεις Άρτας” που διοργανώθηκε στα Ψαροπλιά Άρτας από την Περιφέρεια Ηπείρου. Τα δικά τους τυποποιημένα προϊόντα, που προέρχονται από προϊόντα του πρωτογενούς τομέα παραγωγής της Άρτας, παρουσίασαν ντόπιοι παραγωγοί και επιχειρηματίες. Τα περίπτερα της έκθεσης επισκέφτηκαν φορείς, πολίτες της Άρτας, αλλά και επισκέπτες από άλλες περιοχές.

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής παρουσία του Περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρου Καχριμάνη, ο οποίος μας δήλωσε τα εξής “Βρισκόμαστε στην έκθεση τοπικών προϊόντων “Γεύσεις Άρτας”, είναι μια μικρή έκθεση όμως χαίρομαι κάθε φορά που διοργανώνουμε τέτοιες εκθέσεις τοπικών προϊόντων, διότι παρατηρώ ότι σιγά σιγά οι συμμετέχοντες παραγωγοί και επιχειρηματίες πηγαίνουν μετά και συμμετέχουν σε μεγαλύτερες εκθέσεις! Ανοίγουν λοιπόν σιγά σιγά νέοι ορίζοντες! Αυτό εμάς μας ενδιαφέρει, διότι στην Ήπειρο εμείς πουλάμε ποιότητα και θέλουμε αυτό να έχει αντίκρυσμα στον κάθε παραγωγό”. Ρωτήσαμε τον κ. Καχριμάνη τί θεωρεί ότι αποτελεί κομβικό σημείο ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας στην Ήπειρο και μας απάντησε “Αποτελούν τα τοπικά μας προϊόντα και η μεταποίηση και τυποποίηση αυτών. Έλεγα στη Βουλή πριν λίγες ημέρες ότι θα έπρεπε να έχουμε παντού μια αγορά τοπικών προϊόντων που θα ανοίγει μια φορά την εβδομάδα κι αντί να τα προμηθεύονται από τα supermarkets οι πολίτες τα τοπικά προϊόντα, να πηγαίνουν στην τοπική τους αγορά να τα αγοράζουν από εκεί στηρίζοντας την περιοχή τους και τους παραγωγούς της. Με τον ίδιο τρόπο θα επισκέπτονται την τοπική αγορά και οι τουρίστες, γνωρίζοντας ότι εκεί θα βρουν αποκλειστικά τοπικά προϊόντα της περιοχής που επισκέπτονται, κι έτσι θα παίρνουν “ζεστό χρήμα” οι παραγωγοί μας. Εγώ ζήτησα αυτή η ιδέα να ξεκινήσει σιγά σιγά στις τέσσερις πόλεις της Ηπείρου και σε κάποια άλλα κομβικά τουριστικά σημεία. Ο σπόρος έπεσε… από πλευράς μου, τώρα μένει να δούμε κατά πόσο θα φυτρώσει…”


Η έκθεση, που διήρκησε τρεις ημέρες, ολοκληρώθηκε αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις σε όσους την επισκέφτηκαν. Τα Ψαροπλιά στο κέντρο ακριβώς της Άρτας έγιναν σημείο αναφοράς για την πόλη μας αυτές τις τρεις ημέρες, καθώς ουδείς πολίτης ή επισκέπτης δεν γινόταν να περάσει από το σημείο και να μην μπει και να επισκεφτεί την έκθεση, ακόμη κι από περιέργεια… Ενώ το βράδυ που ο ήλιος έδυε, τα φώτα από τα περίπτερα της έκθεσης δημιουργούσαν μια όμορφη ατμόσφαιρα στο κέντρο της Άρτας, παρατείνοντας την απογευματινή βόλτα των πολιτών και των επισκεπτών! Στην πετυχημένη έκθεση το παρών έδωσαν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας, Βασίλης Ψαθάς, η Πρόεδρος της ΕΤΑΝΑΜ Α.Ε. και Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου στον τομέα προώθησης και προβολής των τοπικών προϊόντων, Αναστασία Σίμου- Τάσιου, φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως ο Δήμαρχος Αρταίων, Χριστόφορος Σιαφάκας, Αντιδήμαρχοι, αλλά και εκπρόσωποι συλλόγων. Εμείς αναμένουμε τις εξελίξεις στην πρόταση του Περιφερειάρχη Ηπείρου για τη δημιουργία αγοράς τοπικών προϊόντων στις τέσσερις μεγάλες πόλεις της Ηπείρου, μιας αγοράς που θα αποτελεί σήμα κατατεθέν κάθε περιοχής, διαθέτοντας αποκλειστικά τοπικά προϊόντα! Ευχόμαστε λοιπόν ο σπόρος όχι μόνο να βρει γόνιμο έδαφος και να φυτρώσει, αλλά να ριζώσει καλά και να αναπτυχθεί ευρέως!

Η Πρόεδρος της ΕΤΑΝΑΜ Α.Ε. και Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου στον τομέα προώθησης και προβολής των τοπικών προϊόντων, Αναστασία Σίμου- Τάσιου, η οποία ανέλαβε τη διοργάνωση και το συντονισμό της έκθεσης, δήλωσε χαρακτηριστικά “Το ενδιαφέρον του Περιφερειάρχη μας αλλά και όλων εμάς για την ανάδειξη και προβολή των τοπικών μας προϊόντων είναι έκδηλο μέσα από πληθώρα δράσεων και πρωτοβουλιών σε όλη την Ήπειρο. Διοργανώσαμε αυτήν την έκθεση τοπικών προϊόντων στην Άρτα τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, που λαμβάνει χώρα και το πανελλήνιο πρωτάθλημα Αισθητικής Ομαδικής Γυμναστικής και που με αφορμή αυτό θα επισκεφτούν την Άρτα και πολίτες από άλλες περιοχές. Ως Περιφέρεια επενδύουμε στην ποιότητα και την υψηλή διατροφική αξία των προϊόντων μας. Έχουμε πολλούς τοπικούς παραγωγούς και επιχειρηματίες, που μας έκαναν την τιμή να είναι μαζί μας και τους ευχαριστώ θερμά. Δυστυχώς ο χρόνος ήταν ελάχιστος για τη διοργάνωση ώστε να συνδυαστεί με το πανελλήνιο πρωτάθλημα, όμως θέλω να ευχαριστήσω όλους τους παραγωγούς και τους επιχειρηματίες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μου. Την επόμενη φορά η έκθεση θα είναι μεγαλύτερη, με ακόμη περισσότερους παραγωγούς και επιχειρηματίες… ”.


Τέλος, να τονίσουμε ότι πέρα από τους επιτυχημένους επιχειρηματίες και παραγωγούς που συμμετείχαν στην έκθεση, ξεχωριστή ήταν στην έκθεση η παρουσία του Τμήματος Μαγειρικής Τέχνης των Σχολών Ανώτερης Εκπαιδευτικής Κατάρτισης (Σ.Α.Ε.Κ.) Άρτας, που κέρασαν τους επισκέπτες εδέσματα με γλυκές και αλμυρές γεύσεις. Μάλιστα ήταν η πρώτη φορά που το Τμήμα συμμετείχε σε έκθεση τοπικών προϊόντων διοργανωμένη από την Περιφέρεια Ηπείρου! Γι’ αυτό και η χαρά των μαθητών ήταν τεράστια όταν δέχτηκαν την πρόσκληση από την κα Σίμου για τη συμμετοχή τους στην έκθεση. “Συμβάλλουμε στην έκθεση με τους μαθητές μας με μοναδικά εδέσματα, με στόχο να αναδείξουμε κι εμείς με τη σειρά μας κάποια τοπικά προϊόντα”, δήλωσαν οι εκπαιδευτές του Τμήματος, Σοφία Κοντοστεργίου και Λάμπρος Κανιώρης, που βρίσκονταν στο περίπτερο του Τμήματος στην έκθεση. Για την ακρίβεια, τα εδέσματα που μοιράστηκαν στους επισκέπτες περιλάμβαναν μους σαρδέλας Αμβρακικού και εκμέκ με ναβαλίνα καραμελωμένη και ήταν πραγματικά γευστικότατα!

Συγχαρητήρια στην Πρόεδρο της ΕΤΑΝΑΜ Α.Ε. και Θεματική Αντιπεριφερειάρχη Ηπείρου στον τομέα προώθησης και προβολής των τοπικών προϊόντων, Αναστασία Σίμου- Τάσιου, για την άψογη διοργάνωση, τον συντονισμό και την παρουσίαση της έκθεσης και αναμένουμε την επόμενη έκθεση!



img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ





img