Αναρτήθηκε στις:07-05-21 18:27

Τουρκική απειλή


Γράφει ο Νικόλαος Κέφης


Η ίδια εφημερίδα πριν από δύο περίπου χρόνια είχε δημοσιεύσει άρθρο σχετικά με την τουρκική απειλή την οποία θεωρούσα πραγματική. Σήμερα διαπιστώνεται όσο ποτέ άλλοτε ότι η τουρκική απειλή είναι διαχρονική, υπαρκτή, πραγματική, συνεχής που αναμένει κάθε ευκαιρία να την πραγματοποιήσει. Έτσι κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει πως ανά πάσα στιγμή μπορεί να σημειωθεί ακόμη και πολεμική σύρραξη.

Οι στόχοι της Τουρκίας αποδεικνύονται με την απόκτηση πυραύλων S400, υποβρυχίων νέας τεχνολογίας, την κατασκευή φρεγατών νέας κλάσεως με σύγχρονα και ηλεκτρονικά και οπλικά συστήματα, όπως πυραύλους, αντιπυραυλικά συστήματα, τορπίλες καθώς και άλλα σύγχρονα οπλικά συστήματα που δεν στοχεύουν στην άμυνά της. Παράλληλα ζητά αποστρατικοποίηση των νησιών μας. Αλήθεια μπορούν τα μικρά νησιά μας να απειλήσουν την Τουρκία κάνοντας επιθέσεις; Άρα δεν φοβάται επίθεση από τα νησιά αλλά άμυνα από αυτά σε μια δική τους επίθεση εναντίον της Ελλάδας.

Είναι γνωστό στους στρατιωτικούς κύκλους ότι η Τουρκία δεν θα αναλάβει επιθετικές επιχειρήσεις ούτε και εναντίον της Ελλάδας εάν δεν είναι βέβαιη ότι έχει τη δύναμη και τα μέσα και ότι υφίστανται οι προϋποθέσεις που θα έχουν εξασφαλίσει την επιτυχία του σκοπού της. Με την τακτική που ακολουθούν και διατηρώντας την πρωτοβουλία των κινήσεων έχουν το πλεονέκτημα της επιλογής του τόπου και του χρόνου για την εκδήλωση μιας επιθετικής ενέργειας σε βάρος της χώρας μας. από την κατάληψη τμήματος της Κύπρου προπαρασκευάζονται με μεθοδικές κινήσεις για την αναθεώρηση των συνθηκών Λωζάνης και Παρισίων αποκλειστικά και μόνο σύμφωνα με τα δική της συμφέροντα αγνοώντας το διεθνές δίκαιο, τους γείτονες και τους συμμάχους.

Η παρεκτροπή της τουρκικής ηγεσίας φθάνει μέχρι σημείο να απειλεί όχι μόνο την Ελλάδα αλλά ακόμα και την Γαλλία, την Αμερική και όλες τις χώρες που περιβάλλουν την Μεσόγειο. Πολλοί δικαίως ισχυρίζονται ότι ο Θεός τους έδωσε οργή και θα επαληθευθούν όλες οι μεγάλες και σχετικές με την Τουρκία προφητείες.

Κάποιοι θα ισχυρισθούν ή ισχυρίζονται εάν η Ελλάδα γνωρίζει την πραγματική διάθεση και επιδιώξεις της Τουρκίας και εάν τις γνωρίζει γιατί πηγαίνει σε διάλογο αφού είναι άνευ αποτελέσματος.

Η απάντηση είναι ότι η Ελλάδα γνωρίζει καλά τις διαθέσεις της Τουρκίας. Επίσης καλά κάνει και προχωρά σε διάλογο με την Τουρκία για τα γνωστά για μας ζητήματα έχοντας τους δικούς μας στόχους και σκοπούς. Έτσι, στις 25 Ιανουαρίου τρέχοντος έτους ξεκίνησε ο 21ος γύρος των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έπειτα από σχεδόν πέντε χρόνια διακοπής τους. Οι διερευνητικές επαφές συνεχίσθηκαν στην Αθήνα και θα συνεχισθούν με ενδεχόμενη αναβάθμιση της επικοινωνία με συνάντηση υπουργών Εξωτερικών και ακόμη και πρωθυπουργών των δύο χωρών.

Η Τουρκία έχοντας μπροστά της ενδεχόμενες κυρώσεις σε βάρος της από την ΕΕ, τη νέα συμφωνία Τουρκίας - ΕΕ για το μεταναστευτικό, τις διπλωματικές συμφωνίες Ελλάδας με άλλες χώρες, τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με άλλες χώρες τις οποίες η Τουρκία δεν έχει τις καλύτερες σχέσεις αλλά ιδίως τη νέα πραγματική κατάσταση που έχει δημιουργήσει η εκλογή του νέου Αμερικανού προέδρου προσπαθεί να ρίξει γέφυρες φιλίας με όλους αυτούς τους ηγέτες που έβριζε και κάποιους αποτελούσε παράφρονες όπως τον πρόεδρο Μακρόν, για να εξέλθει από την διπλωματική απομόνωση στην οποία έχει περιέλθει με τις δηλώσεις και τις ενέργειές του. Η σημερινή αυτή στάση σε καμία περίπτωση δεν μεταβάλλει τους αρχικούς τους σκοπούς και στόχους αλλά προσπαθεί να ξεπεράσει τα σημερινά εμπόδια μέχρι να ξαναρχίσει το ίδιο τροπάρι.

Οι σχέσεις Αμερικής - Ρωσίας εκφράζουν και τις σχέσεις Αμερικής - Τουρκίας αφού η Τουρκία πατάει σε δύο βάρκες, τη μια με τη Ρωσία και την άλλη με την Αμερική και σήμερα θα πρέπει εκ των πραγμάτων να επιλέξει στρατόπεδο και ίσως θα πρέπει να επιστρέψει και τους πυραύλους S400, γεγονός που θα την γελοιοποιήσει διεθνώς και θα την φέρει σε δύσκολη θέση με την Ρωσία.

Η εκτίμησή μου είναι ότι η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει εντελώς, εκμεταλλευόμενη την γεωγραφική της θέση και την στρατιωτική της δύναμη που διατηρεί στο ΝΑΤΟ και ακόμη τις οικονομικές της σχέσεις με πολλές και ισχυρές χώρες της Ευρωπαϊκής ένωσης, όπως Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία και άλλες.

Η Ελλάδα δεν τρέφει αυταπάτες για τις προθέσεις της Τουρκίας και προσπαθεί να κερδίσει τον χαμένο χρόνο. Έτσι εφαρμόζει εξοπλιστικό πρόγραμμα, οχυρώνει τα νησιά της, αναδιατάσσει τις δυνάμεις της, αναμορφώνει τα σχέδιά της για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε ενέργειας της Τουρκίας σε βάρος μας, συνάπτει νέες διπλωματικές σχέσεις, συνάπτει κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με πολλές συμμαχικές χώρες και τρίτες για πρώτη φορά, αναβαθμίζει τις υπάρχουσες ήδη καλές σχέσεις με την Αμερική και γενικά ασκεί πίεση προς την Τουρκία μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όταν η χώρα μας θα εκτιμά ότι έχει εξασφαλίσει αυτά τα οποία θεωρεί απαραίτητα θα μιλά και με διαφορετική γλώσσα μπροστά στις απειλές που εκτοξεύουν σε καθημερινή βάση κυβερνητικά στελέχη της Τουρκίας.

Η χώρα μας πρέπει να έχει υπόψη της τις παρακάτω ενδεικτικές ενέργειες, όπως προτείνονται και από στρατιωτικούς κύκλους, για να σταματήσουμε την πολιτική κατευνασμού προς την Τουρκία και να αντιληφθεί η Τουρκία πως εάν επιχειρήσει επιθετική ενέργεια κατά της χώρας μας οι απώλειες που θα υποστεί θα είναι τεράστιες.

- Να συνεχίσουμε τις διερευνητικές ομιλίες για να κερδίσουμε χρόνο τον οποίο θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αποκλειστικά και μόνο για προετοιμασία αποτροπής και επαύξησης της αποτρεπτικής μας ικανότητας.

- Να μην πιστεύουμε σε μια ενδεχόμενη σύγκρουση με την Τουρκία θα έρθουν να πολεμήσουν ξένα στρατεύματα. Να το χωνέψουμε καλά ότι θα είμαστε μόνοι μας και αυτό λέει πολλά για όσα πρέπει να κάνουμε. Να μην πιστέψουμε ποτέ ότι η Τουρκία θα γίνει από «λύκος» «αρνάκι» και θα σταματήσει να σκέπτεται το πότε και πως θα παρέμβει για την επίτευξη των στόχων της.

- Να δραστηριοποιήσουμε τον Ελληνισμό της διασποράς με πρώτο αυτόν των ΗΠΑ προκειμένου να ασκηθεί οποιαδήποτε παρέμβαση στις εκεί κυβερνήσεις για υποστήριξη των δικών μας δικαίων και συμφώνων με το διεθνές δίκαιο συμφερόντων και ιδίως στους διεθνείς οργανισμούς.

- Να γίνουν οι ανάλογες παρεμβάσεις προς το ΝΑΤΟ πως με την τακτική που ακολουθεί υπέρ της Τουρκίας υπάρχει κίνδυνος διαλύσεως της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ σε περίπτωση ένοπλης εμπλοκής της Τουρκίας με την Ελλάδα.

- Οι ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία και άλλες πρέπει να πεισθούν και να σταματήσουν να προμηθεύουν με σύγχρονα όπλα την Τουρκία η οποία σε δεδομένη στιγμή θα τα στρέψει κατά χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

- Οι ΗΠΑ πρέπει να παραχωρήσουν οπλισμό και μέσα γενικά στη χώρα μας με ειδικό καθεστώς αφού η Ελλάδα παραχώρησε μεγάλο αριθμό βάσεων στις ΗΠΑ.

- Με τη Γαλλία να συναφθεί ειδική αμυντική συμφωνία παροχής στρατιωτικής συνδρομής σε περίπτωση επίδοσης από την Τουρκία και με παραχώρηση βάσης ή παροχής άλλων διευκολύνσεων προς τη Γαλλία.

- Να καταστεί κτήμα όλων των ευρωπαϊκών χωρών ότι τα σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας είναι και ευρωπαϊκά σύνορα και ότι η προστασία τόσο των χωρικών μας υδάτων όσο και του εναέριου χώρου πρέπει να αποτελούν και στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

- Οι οριοθετήσεις με γειτονικές χώρες ιδίως την Κύπρο και την Αίγυπτο πρέπει να προχωρήσουν ή να ολοκληρωθούν στην δεύτερη περίπτωση.

- Η εμψύχωση του φρονήματος του Ελληνικού λαού, η αμυντική οχύρωση των νησιών μας και με κατάλληλα αμυντικά έργα καθώς και η οργάνωση της παλλαϊκής άμυνας πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα των κυβερνήσεων.

- Να συνεχισθούν οι κοινές ασκήσεις με άλλες χώρες όπως μέχρι σήμερα και να υπάρχει συνεχώς εκπαίδευση των δυνάμεων εφεδρείας στα νησιά.

- Να συγκροτηθεί Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας με συμμετοχή έμπειρου προσωπικού.

Η Τουρκία αν γνωρίζει ότι η Ελλάδα διαθέτει κατάλληλο οπλισμό δεν θα αποτολμήσει εύκολα οποιαδήποτε ενέργεια σε βάρος της χώρας μας. Επειδή όλοι γνωρίζουμε πως η οικονομική κατάσταση σε συνδυασμό και με τα μέτρα κατά του κορωνοϊού δεν μας επιτρέπουν μεγάλους εξοπλισμούς προτείνεται: Να συγκροτηθούν επιτροπές στο εσωτερικό και στους ομογενείς του εξωτερικού για τη συγκέντρωση χρημάτων που θα πηγαίνουν σε ειδικό ταμείο για εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων. Εκτιμάται ότι τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα επιτρέψουν την προμήθεια φρεγατών, αεροπλάνων, πυραύλων και άλλων μέσων προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για αμυντικούς σκοπούς.

Η Τουρκία δεν καταλαβαίνει τη γλώσσα της διπλωματίας ούτε τί λένε οι διεθνείς οργανισμοί, ούτε αυτή των διαπραγματεύσεων. Το μόνο που καταλαβαίνει η Τουρκία είναι η γλώσσα της ισχύος. Ας πράξουμε όλοι μας το καθήκον προς την πατρίδα. Και η κυβέρνηση ας μην αναμένει τις γνώμες τρίτων που τα πόδια τους τα έχουν ένα στην Τουρκία και το άλλο στην Ελλάδα.img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ