Ερωτήσεις της Κατερίνας Σχισμένου προς τη θεατρική ομάδα «Υπόθεσις 19» για τη νέα της παράσταση
Σύλλογος Γυναικών Άρτας της ΟΓΕ: Εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου
Τιμητική εκδήλωση για τον ποιητή Κώστα Κρυστάλλη
Μ. Σχοινάς: Μέσα από τη νέα ΚΑΠ οικοδομούμε ένα νέο εθνικό συμβόλαιο για την επανεκκίνηση του πρωτογενούς τομέα
Νέα καταληκτική ημερομηνία για το «Επιχειρώ – Καινοτομώ στην Ήπειρο»
Συνεδριάζει η Περιφερειακή Επιτροπή Ηπείρου

Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,9% του ΑΕΠ εμφάνισε ο προϋπολογισμός του 2016, σύμφωνα με τις πρώτες μετρήσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).
Σημειώνεται ότι το μέγεθος αυτό αφορά στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, όπως μετράται από την ΕΛΣΤΑΤ και τη Eurostat και δεν σχετίζεται με το πλεόνασμα με βάση το πρόγραμμα προσαρμογής.
Ωστόσο, δεδομένου ότι οι διαφορές μεταξύ των δύο μεθόδων μέτρησης είναι ελάχιστες, θεωρείται βέβαιο ότι το τελικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα υπερβαίνει κατά πολύ τον μνημονιακό στόχο, ο οποίος ήταν 0,5% του ΑΕΠ.
Πάντως, όπως διέρρευσε προχθές, παρά την υψηλή μέτρηση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξακολουθεί να διατηρεί τις επιφυλάξεις του, θεωρώντας ότι σχεδόν το μισό πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή περίπου 2% του ΑΕΠ ή 3,6 δισ. ευρώ, οφείλεται σε μέτρα προσωρινού χαρακτήρα και όχι σε διατηρήσιμες διαρθρωτικές αλλαγές.
Υπό αυτή την έννοια, το Ταμείο αμφισβητεί ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και μετά είναι εφικτός και υποστηρίζει ότι θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα.
