Αναρτήθηκε στις:08-04-24 16:56

Εξαιρετική η εκδήλωση για το bullying με τον Αχιλλέα Υφαντίδη


Της Ειρήνης Κατσούλα



Μια πραγματικά εξαιρετική ημερίδα για το bullying στο σχολικό και αθλητικό περιβάλλον διοργάνωσε η Ακαδημία Ποδοσφαίρου Αγίων Αναργύρων Άρτας σε συνεργασία με το Δήμο Αρταίων. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στην αίθουσα του Μ/Φ Συλλόγου “Ο Σκουφάς” το Σάββατο το απόγευμα και κεντρικός ομιλητής ήταν ο ψυχολόγος- επικοινωνιολόγος Αχιλλέας Υφαντίδης. Ο κ. Υφαντίδης είναι επιστημονικός συνεργάτης σχολών προπονητών UEFA- ΕΠΟ και των μικρών Εθνικών Ομάδων Ποδοσφαίρου με πολυετή εμπειρία, γεγονός που από μόνο του καθιστά τον λόγο του άξιο προσοχής. Και πράγματι, ο ίδιος καθήλωσε τον κόσμο που τον παρακολουθούσε και κυρίως τα μικρά παιδιά της Ακαδημίας Ποδοσφαίρου Αγίων Αναργύρων που είχαν γεμίσει την αίθουσα, τα οποία συμμετείχαν ενεργά σε αυτή τη διαδραστική εκδήλωση είτε σχολιάζοντας είτε θέτοντας ερωτήσεις είτε δίνοντας απαντήσεις.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο Δήμαρχος Αρταίων, Χριστόφορος Σιαφάκας, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Παιδείας, Κωνσταντίνος Χαρακλιάς, η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Άρτας, Κλεοπάτρα Βασιλείου και η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Άρτας, Παρασκευή Χαμπηλομάτη, ενώ για την προσφορά του στον αθλητισμό τιμήθηκε από την Ακαδημία Ποδοσφαίρου Αγίων Αναργύρων Άρτας ο Οδυσσέας Δράκος. Εκτός των προαναφερόμενων, το παρών μεταξύ άλλων έδωσαν ο Δήμαρχος Γεωργίου Καραΐσκάκη, Περικλής Μίγδος, ο Αντιδήμαρχος Εξυπηρέτησης του Δημότη και Δημοτικής Αστυνομίας, Δημήτρης Ευαγγέλου, ο Αντιδήμαρχος Καθημερινότητας – Συντονισμού Δράσεων- Εξυπηρέτησης του Πολίτη και Πολιτικής Προστασίας, Μιχάλης Κοτσαρίνης, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας- Εθελοντισμού- Κοινωνικών Δομών και ΚΔΑΠ/ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, Αγγέλα Τσώλα, ο δικηγόρος Δημήτρης Λαμπράκης, ο δημοτικός σύμβουλος Σωτήρης Χρηστούλης κ.α.


Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο Αχιλλέας Υφαντίδης μιλώντας για τις μορφές bullying στο αθλητικό και σχολικό περιβάλλον, αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισής του. Ο ίδιος αναφέρθηκε στο bullying που μπορεί να ασκήσουν οι προπονητές σε μια προσπάθειά τους να οδηγήσουν μέσα από την πίεση τους αθλητές σε καλύτερα αποτελέσματα, αλλά και στο bullying που μπορεί να ασκήσουν σε έναν αθλητή οι συναθλητές του. Από τους θύτες δεν εξαιρέθηκαν και οι γονείς, κάποιοι από τους οποίους ασκούν bullying στα παιδιά τους είτε με πρόθεση είτε άθελά τους, γεγονός που επηρεάζει την ψυχολογία των παιδιών αλλά και τις επιδόσεις τους. “Να ακούτε τα παιδιά” τόνισε ο κ. Υφαντίδης ως βασικό πυλώνα συνεργασίας μαζί τους και δημιουργίας μιας σχέσης εμπιστοσύνης, ώστε αν χρειαστεί να σας εκμυστηρευτούν όσα τα ταλαιπωρούν! Το να ακούν οι γονείς τα παιδιά τους, οι εκπαιδευτικοί τους μαθητές τους και οι προπονητές τους αθλητές τους αποτελεί το άλφα και το ωμέγα για την αντιμετώπιση φαινομένων bullying τόσο στο αθλητικό όσο και στο σχολικό περιβάλλον.

Ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας είναι η δέσμευση από πλευράς ενηλίκων ότι θα βοηθήσουν τα παιδιά στα θέματα bullying που δέχονται, ότι θα σταθούν δίπλα τους και θα δώσουν μαζί τους αυτή τη μάχη ενάντια στη λεκτική, συναισθηματική ή και σωματική κακοποίηση. Το παιδί πρέπει να αισθάνεται ότι ο ενήλικας όχι μόνο θα το ακούσει με τη δέουσα προσοχή και θα το καταλάβει, αλλά θα αφοσιωθεί στον σκοπό να αντιμετωπίσει μαζί του το πρόβλημα. Επιπρόσθετα, σε τέτοιες περιπτώσεις καλό θα ήταν το παιδί να θέσει τα όριά του, να σηκώσει ανάστημα, να αμυνθεί και δεν εννοούμε οπωσδήποτε σωματικά, εννοούμε να προσπαθήσει να προστατέψει τον εαυτό του δημιουργώντας ένα περιβάλλον γύρω του αποτρεπτικό για τον θύτη. Τέλος, μερίδιο ευθύνης στα φαινόμενα αυτά έχει και η πολιτεία που πρέπει να θεσπίσει αυστηρότερες ποινές για τους θύτες, ώστε αυτές να λειτουργούν αποτρεπτικά για τους ίδιους. Αυτά και άλλα πολλά ενδιαφέροντα ανέλυσε ο κ. Υφαντίδης σε αυτήν την εκπληκτική κατ’ εμέ εκδήλωση.


Ένα μεγάλο μπράβο πρέπει φυσικά να πούμε και στην Ακαδημία Ποδοσφαίρου Αγίων Αναργύρων για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης της εκδήλωσης. Για την εκδήλωση, η Ακαδημία Ποδοσφαίρου Αγίων Αναργύρων τόνισε τα εξής “Ως προπονητές- εκπαιδευτές θεωρούμε χρέος μας να αποζητούμε και να εκπαιδευόμαστε από επιστημονικά καταρτισμένους ανθρώπους, όπως ο κύριος Υφαντίδης, για διάφορα θέματα που απασχολούν εμάς αλλά και την κοινωνία ολόκληρη. Συμπληρώνοντας σχεδόν τον δεύτερο χρόνο λειτουργίας της ακαδημίας και έχοντας ήδη μεγαλώσει ως ακαδημία αισθανόμαστε υπεύθυνοι απέναντι στους γονείς αλλά και στην τοπική κοινωνία, ώστε να αντιμετωπίζουμε με κατανόηση και αποτελεσματικότητα όλα τα ζητήματα που προκύπτουν καθημερινά . Για το λόγο αυτό σύσσωμα τα μέλη και οι προπονητές της ακαδημίας μέσα στον χρόνο αυτό έχουν εκπαιδευτεί στις αντίστοιχες σχολές την Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, ώστε να υφίσταται και το θεωρητικό και το πρακτικό υπόβαθρο για να θεμελιωθεί η ακαδημία με στέρεες βάσεις. Η ακαδημία μας δείχνει πως δεν σταματάει να εξελίσσεται και να μαθαίνει από τους ειδικούς, έχοντας ως στόχο να καθιερώσει την συγκεκριμένη ημερίδα σε ετήσια βάση με τον κύριο Υφαντίδη, επιλέγοντας ένα επίκαιρο θέμα προς ανάπτυξη κάθε χρονιά”.

Εμείς να δώσουμε συγχαρητήρια τόσο στην Ακαδημία όσο και στο Δήμο Αρταίων για αυτήν την ποιοτική και άκρως ενδιαφέρουσα εκδήλωση και αναμένουμε με ανυπομονησία την επόμενη επίσκεψη του κυρίου Υφαντίδη στην πόλη μας.





img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ







img



img